ßßß Cookit - przepis na ZUPA KREM Z BROKUŁA I CIECIERZYCY

ZUPA KREM Z BROKUŁA I CIECIERZYCY

nazwa

Wykonanie

Kolejny garnek z ciecierzycą stoi w kuchni i czeka na przyrządzenie hummusu, który 'chodzi za mną' już od tygodnia. Problem w tym, że w żadnym sklepie nie mogę dostać sezamu. Za każdy razem, gdy pytam ekspedientki o to, czy mają w sklepie ten produkt, te patrzą na mnie zdziwione, jakbym szukała czegoś tak niecodziennego jak np. pasta z suszonych krewetek.
A z ugotowaną ciecierzycą trzeba coś zrobić i tym razem padło na zupę krem. Sama zupa w smaku jest dość delikatna, dlatego koniecznie trzeba podawać ją szczodrze obsypaną serem i kiełbasą o wyrazistym smaku. W moim przypadku był to kozi ser i chorizo, w spolszczonej wersji użyłabym np. sera bursztyn i kiełbasy jałowcowej lub z tej czosnkiem niedźwiedzim.
Składniki:
1 brokuł, różyczki i łodyga pokrojone na mniejsze kawałki
2 cebule, pokrojone w pióra
3 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w ćwiartki
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego
1 łyżeczka masła
pęczek pietruszki
szczypior
sól, pieprz
ser kozi
plasterki chorizo, podsmażone na suchej patelni
Wykonanie:
W garnku umieściś brokuła, cebulę, czosnek, pietruszkę, ciecierzycę, zalać 2 szklankami wody. Całość gotować na średnim ogniu aż brokuł będzie miękki, a ciecierzyca zacznie się rozpadać (ok. 0,5 h).
Po 10 minutach, gdy zupa nieco ostygnie, dodać do niej serek kanapkowy i masło, po czym zmiksować.
Zupę posolić i popieprzyć do smaku. Podawać ciepłą, z chorizo, obficie posypaną szczypiorem, kozim serem, w towarzystwie chleba.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/11/zupa-krem-z-brokua-i-ciecierzycy.html