ßßß Cookit - przepis na MUFFINY Z BORÓWKAMI,PŁATKAMI OWSIANYMI I OBŁĘDNIE CZEKOLADOWYM KREMEM

MUFFINY Z BORÓWKAMI,PŁATKAMI OWSIANYMI I OBŁĘDNIE CZEKOLADOWYM KREMEM

nazwa

Wykonanie

Oto muffiny, które przygotowałam na warsztatach "Ręcznie Robione" podczas mojej rezydencji artystycznej w ramach Malta Festvial. Wypiek ten spotkał się z tak entuzjastycznym przyjęciem festiwalowiczów i organizatorów, że, ku memu zadowoleniu, następnego dnia został dodany do festiwalowego menu!
Naturalna słodycz owoców skrytych w muffinach fantastycznie współgra z aksamitnym, obłędnie czekoladowym kremem. Babeczki można ozdobić czym dusza zapragnie dając ujście pokładom artyzmu, które przecież drzemią w każdym z nas.
Więcej zdjęć z festiwalu i warsztatów już niebawem na frykasowym profilu facebookowym .
Składniki: na muffiny:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki otrębów owsianych
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki płatków migdałowych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g borówek/malin
0,5 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki
2 jaja, rozkłócone na krem:
250 g mascarpone (w temperaturze pokojowej)
100 g gorzkiej czekolady
do dekoracji: dowolne owoce, płatki migdałowe, listki mięty lub melisy, cukier puder
Wykonanie:
Suche składniki muffin umieścić w większej misce, mokre w mniejszej. Zawartość mniejszej miski wlać do większej, dodać owoce i całość krótko, niedbale wymieszać.
Ciasto przelać do papilotek i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut, ostudzić.
Podczas studzenia muffin należy przygotować krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i stopniowo, cały czas mieszając, dodawać do serka mascarpone.
Gotowym kremem przykryć muffiny i ozdobić je owocami, płatkami migdałowymi i miętą. Całość oprószyć delikatnie cukrem pudrem, najlepiej tuż przed podaniem.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/07/muffiny-z-borowkamipatkami-owsianymi-i.html