Wykonanie

Oto muffiny, które przygotowałam na warsztatach "Ręcznie Robione" podczas mojej rezydencji artystycznej w ramach Malta Festvial. Wypiek ten spotkał się z tak entuzjastycznym przyjęciem festiwalowiczów i organizatorów, że, ku memu zadowoleniu, następnego dnia został dodany do festiwalowego menu!Naturalna
słodycz owoców skrytych w muffinach fantastycznie współgra z aksamitnym, obłędnie
czekoladowym kremem. Babeczki można ozdobić czym dusza zapragnie dając ujście pokładom artyzmu, które przecież drzemią w każdym z nas.Więcej zdjęć z festiwalu i warsztatów już niebawem na frykasowym profilu facebookowym .Składniki: na muffiny:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
otrębów owsianych1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
płatków migdałowych3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego250 g borówek/malin0,5 szklanki
oleju1 szklanka
jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki2
jaja, rozkłócone na krem:250 g
mascarpone (w temperaturze pokojowej)100 g
gorzkiej czekoladydo dekoracji: dowolne
owoce,
płatki migdałowe, listki
mięty lub
melisy,
cukier puderWykonanie:Suche składniki muffin umieścić w większej misce, mokre w mniejszej. Zawartość mniejszej miski wlać do większej, dodać
owoce i całość krótko, niedbale wymieszać.Ciasto przelać do papilotek i piec w 180 stopniach przez 20-25 minut, ostudzić.Podczas studzenia muffin należy przygotować krem.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i stopniowo, cały czas mieszając, dodawać do
serka mascarpone.Gotowym kremem przykryć muffiny i ozdobić je
owocami,
płatkami migdałowymi i
miętą. Całość oprószyć delikatnie
cukrem pudrem, najlepiej tuż przed podaniem.Smacznego!

