ßßß Cookit - przepis na CIASTO NA ZSIADŁYM MLEKU Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

CIASTO NA ZSIADŁYM MLEKU Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

nazwa

Wykonanie

Ktoś (nikt nie chciał się przyznać) kupił zsiadłe mleko. I tak, nie znalazł się w domu żaden amator tego specjału i nabiał przeleżał w naszej lodówce gdzieś z dwa tygodnie. Zauważywszy, że kończy się jego data ważności, postanowiłam coś z nim zrobić. Padło na ciasto (w odróżnieniu od zsiadłego mleka, w przypadku ciasta mam pewność, że całe zostanie zjedzone), z majowym rabarbarem i pierwszymi polskimi truskawkami, które dorwałam na deszczowym, śremskim targowisku. Całość posypana kruszonką, (koniecznie z masła, nie margaryny) która smakowała jeszcze lepiej niż zwykle, nie wiedzieć czemu, nieco karmelowo.
Składniki (na tortownicę o średnicy 22-26 cm, jeśli Twoja forma ma dość niskie boki, najlepiej piec w 26 cm tortownicy):
2 jaja
1 duże opakowanie zsiadłego mleka (340 g)
3 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g rabarbaru i truskawek (dowolne proporcje) na kruszonkę:
100 g masła, zimnego
1,5 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
Wykonanie:
Jaja ubić z cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodawać stopniowo zsiadłe mleko i olej, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać ją i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać owoce. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
Ciasto piec w 180 stopniach około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/06/ciasto-na-zsiadym-mleku-z-rabarbarem-i.html