Wykonanie
Uwielbiam
rabarbar. Za wszystko razem i po kolei. Za kolorową skórkę, za kwaśny smak, który świetnie przełamuje
słodycz ciasta i chrupiącej kruszonki. Zawsze czekam na niego niecierpliwie już od marca. Po zimowej epoce brązowawych
bakalii,
orzechów, on swym optymistycznym różem zwiastuje wiosnę, a po niej jeszcze większe bogactwo
owoców, lato.Z racji tego, że zeszłoroczne ciasto na
zsiadłym mleku z
rabarbarem i
truskawkami jest z łakomym sentymentem wspominane po dziś dzień, pierwszy pęczek tego cuda w 2014 także zużyłam na ciasto z kwaśnym
mlekiem, tym razem maślane. Poza tym resztka
mleka, które dostaliśmy od babci, zdążyła skwaśnieć, więc sami rozumiecie, ten wypiek był mi po prostu pisany.Składniki (blacha 25x30):3
jajka1 szklanka
cukru2 łyżki
cukru waniliowego3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaduży kubek
zsiadłego mleka (340 g)0,5 szklanki roztopionego
masła, ostudzonego3-4 łodygi
rabarbaru, pokrojone w paski na kruszonkę:80 g
masła0,5 szklanki
cukru1,25 szklanki
mąkiSkładniki:
Jajka ubić z
cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodać stopniowo
zsiadłe mleko, cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu wlać stopniowo
masło, mieszając.Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać pokrojony
rabarbar. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.Ciasto piec w 180 stopniach około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).Smacznego!