ßßß Cookit - przepis na CIASTO NA ZSIADŁYM MLEKU Z RABARBAREM

CIASTO NA ZSIADŁYM MLEKU Z RABARBAREM

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam rabarbar. Za wszystko razem i po kolei. Za kolorową skórkę, za kwaśny smak, który świetnie przełamuje słodycz ciasta i chrupiącej kruszonki. Zawsze czekam na niego niecierpliwie już od marca. Po zimowej epoce brązowawych bakalii, orzechów, on swym optymistycznym różem zwiastuje wiosnę, a po niej jeszcze większe bogactwo owoców, lato.
Z racji tego, że zeszłoroczne ciasto na zsiadłym mleku z rabarbarem i truskawkami jest z łakomym sentymentem wspominane po dziś dzień, pierwszy pęczek tego cuda w 2014 także zużyłam na ciasto z kwaśnym mlekiem, tym razem maślane. Poza tym resztka mleka, które dostaliśmy od babci, zdążyła skwaśnieć, więc sami rozumiecie, ten wypiek był mi po prostu pisany.
Składniki (blacha 25x30):
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
duży kubek zsiadłego mleka (340 g)
0,5 szklanki roztopionego masła, ostudzonego
3-4 łodygi rabarbaru, pokrojone w paski na kruszonkę:
80 g masła
0,5 szklanki cukru
1,25 szklanki mąki
Składniki:
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę (3-4 minuty). Dodać stopniowo zsiadłe mleko, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, stopniowo, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu wlać stopniowo masło, mieszając.
Ciasto przelać do formy, na wierzch wysypać pokrojony rabarbar. Ze składników na kruszonkę zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto.
Ciasto piec w 180 stopniach około godziny (czas pieczenia zależy od wielkości formy).
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2014/04/ciasto-na-zsiadym-mleku-z-rabarbarem.html