ßßß Cookit - przepis na MUFFINY Z MĄKI OWSIANEJ z serowym nadzieniem i żurawiną

MUFFINY Z MĄKI OWSIANEJ z serowym nadzieniem i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Mąkę owsianą odkryłam całkiem niedawno, zobaczywszy na sklepowej półce, z wrodzonej ciekawości musiałam ją wypróbować. Mąka ta ma bardzo specyficzny, lekko gorzkawy aromat. Na pewno przypadnie on do gustu amatorom płatków owsianych, mi przypasowała bardzo. Upiekłam z niej właśnie takie muffiny, nadziane prawdziwym wiejskim serem, zrobionym przez moją babcię i suszoną żurawiną, posypane domową granolą. Do szklanki mleka na drugie śniadanie jak znalazł.
Składniki (na 10 sztuk): na ciasto:
1,5 szklanki mąki owsianej
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajo, rozkłócone
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na serowe nadzienie:
200 g sera białego pełnotłustego
1 jajo
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
garść suszonej żurawiny
do posypania:
garść płatków owsianych
garść pestek dyni
garść ulubionej granoli
Wykonanie:
Sypkie składniki na ciasto umieścić w większej misce, w mniejszej umieścić składniki mokre. Mokre wlać do suchych i krótko wymieszać.
Składniki na serowe nadzienie wymieszać dokładnie widelcem. Składniki posypki wymieszać.
Papilotki lub natłuszczoną blachy do muffinek umieścić ciasto zapełniając 1/3 otworu, na to nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego, które należy przykryć ciastem tak, by dokładnie zakryć masę serową i napełnić otwór (lub papilotkę) do 3/4 jego wysokości.
Surowe babeczki posypać posypką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.domowefrykasy.org/2013/04/muffiny-z-maki-owsianej-z-serowym.html