Wykonanie
Mąkę owsianą odkryłam całkiem niedawno, zobaczywszy na sklepowej półce, z wrodzonej ciekawości musiałam ją wypróbować.
Mąka ta ma bardzo specyficzny, lekko gorzkawy aromat. Na pewno przypadnie on do gustu amatorom
płatków owsianych, mi przypasowała bardzo. Upiekłam z niej właśnie takie muffiny, nadziane prawdziwym
wiejskim serem, zrobionym przez moją babcię i
suszoną żurawiną, posypane domową granolą. Do szklanki
mleka na drugie śniadanie jak znalazł.Składniki (na 10 sztuk): na ciasto:1,5 szklanki
mąki owsianej0,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1
jajo, rozkłócone1 szklanka
mleka1/3 szklanki
oleju1/3 szklanki
cukrułyżka
cukru waniliowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia na
serowe nadzienie:200 g
sera białego pełnotłustego1
jajo3 łyżki
cukru pudrułyżeczka
cukru waniliowegogarść
suszonej żurawinydo posypania:garść
płatków owsianychgarść pestek dynigarść ulubionej granoliWykonanie:Sypkie składniki na ciasto umieścić w większej misce, w mniejszej umieścić składniki mokre. Mokre wlać do suchych i krótko wymieszać.Składniki na
serowe nadzienie wymieszać dokładnie widelcem. Składniki posypki wymieszać.Papilotki lub natłuszczoną blachy do muffinek umieścić ciasto zapełniając 1/3 otworu, na to nałożyć łyżeczkę nadzienia
serowego, które należy przykryć
ciastem tak, by dokładnie zakryć masę
serową i napełnić otwór (lub papilotkę) do 3/4 jego wysokości.Surowe babeczki posypać posypką i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut.Smacznego!