ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA

SAŁATKA/PASTA KANAPKOWA Z PORA

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja, która powinna mieć przyklejoną łatkę "coś smacznego, nic skomplikowanego". Prosta, szybka i bardzo dobra. Szybka, to ona jest nawet dosłownie - nie tylko w produkcji, ale i w uciekaniu z miski. To jedna z tych "zawsze smakujących". Świetnie sprawdza się jako sałatka, ale i jako pasta kanapkowa. Jak zwał tak zwał, jak jadł, tak jadł - grunt, żeby było smacznie! A skoro od wielu lat widząc pora, od razu mamy w głowie zamysł na nią, to właśnie taka być musi. Raczej nie znamy kogoś, komu by nie posmakowała, więc... polecamy.
SKŁADNIKI:
- por 2-3,
- jajka 3-4, (uczuleni na jajko kurze - jaja przepiórcze będą pysznie je zastępować),
- ser żółty/mozzarella 20 dag,
- cebula 2-3 białe,
- majonez,
- przyprawy: pieprz czarny, vegeta,
- kukurydza - opcjonalnie.
Pora i cebulę kroimy w pióra, ser ścieramy lub wkrajamy mozzarellę (jeśli zamysł jest na "białą damę"), jajka gotujemy na twardo. Majonez i przyprawy do smaku.
Jeśli chodzi o kukurydzę - ona świetnie przełamuje smaki. Dodaje nutkę słodyczy. W skrócie, bez niej sałatka nie za wiele straci, ale jednak z nią może dużo zyskać - taki paradoks kulinarny (choć, nie do końca wiemy, czy sałatki można podciągnąć pod szyld "kulinaria").
Jak widać, nic skomplikowanego, ale być może nie każdy ją zna, a każdy poznać powinien.
Dlaczego? Bo ta smaczna prostota to... kopalnia zdrowia ! Zobaczcie sami:
1. Por - ubogi w kalorie, bogaty w sole mineralne (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka) i w witaminy (A, C, E, B1, B2, PP). Obniżający poziom złego cholesterolu, zmniejszający ryzyko zawału serca), stabilizują poziom cukru, działają kojąco na układ trawienny i budująco na układ odpornościowy. Wspomagają oczyszczanie organizmu.
2. Jajka - źródło białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku.
3. Ser żółty - aż kipi od aminokwasów. Fosforan, witaminy D, A, B i pełnowartościowe białko - to jego skład z innej perspektywy. Utrzymuje właściwe pH w ustach i... ze względu na "obecność" cynku - dba o włosy i paznokcie.
4. Mozzarella - wapń, wapń i jeszcze raz wapń. Do tego witaminy (B12) a do tego wspaniały selen.
5. Cebula - właściwości lecznicze. Usprawnia trawienie i metabolizm. Działa moczopędnie i przeciwcukrzycowo. Zawiera: siarkę, żelazo, potas, magnes, mangan, fluor, wapń, fosfor, witaminy (A, B, C, E).
6. Kukurydza - i znów, do znudzenia - witaminy, sole mineralne i selen.
Jaki z tego morał? Chcesz być piękna/y, zdrowa/y, najedzona/y i mieć więcej czasu? Zrób tą sałatkę. Powiedziały matka z córką - wiecznie piękne i młode, że o skromności nie wspomną i wiecznie... bez tej chwili wolnej.
Pan por powinien nam normalnie płacić za reklamę. W sumie... nawet mu to wychodzi, bo przecież smakuje i (jak to już wyżej uzgodniliśmy) działa kojąco na nasze styrane organizmy. Przyjmujemy więc, że jesteśmy kwita! :)
W takim razie, aby nie przedłużać, bo wypadałoby dopić zieloną herbatę - dziękujemy, że zasiadacie z nami do tego "wirtualnego stołu". Zapraszamy częściej, najlepiej każdego dnia i aby nic, a nic nie umknęło Waszej uwadze:
zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)
Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/10/saatkapasta-kanapkowa-z-pora.html