Wykonanie
Kolejna propozycja, która powinna
mieć przyklejoną łatkę "coś smacznego, nic skomplikowanego". Prosta, szybka i bardzo dobra. Szybka, to ona jest nawet dosłownie - nie tylko w produkcji, ale i w uciekaniu z miski. To jedna z tych "zawsze smakujących". Świetnie sprawdza się jako
sałatka, ale i jako pasta kanapkowa. Jak zwał tak zwał, jak jadł, tak jadł - grunt, żeby było smacznie! A skoro od wielu lat widząc
pora, od razu mamy w głowie zamysł na nią, to właśnie taka być musi. Raczej nie znamy kogoś, komu by nie posmakowała, więc... polecamy.


SKŁADNIKI:-
por 2-3,-
jajka 3-4, (uczuleni na
jajko kurze -
jaja przepiórcze będą pysznie je zastępować),-
ser żółty/mozzarella 20 dag,-
cebula 2-3 białe,-
majonez,-
przyprawy:
pieprz czarny,
vegeta,-
kukurydza - opcjonalnie.
Pora i
cebulę kroimy w
pióra,
ser ścieramy lub wkrajamy
mozzarellę (jeśli zamysł jest na "białą damę"),
jajka gotujemy na twardo.
Majonez i
przyprawy do smaku.Jeśli chodzi o
kukurydzę - ona świetnie przełamuje smaki. Dodaje nutkę
słodyczy. W
skrócie, bez niej
sałatka nie za wiele straci, ale jednak z nią może dużo zyskać - taki paradoks kulinarny (choć, nie do końca wiemy, czy sałatki można podciągnąć pod szyld "kulinaria").



Jak widać, nic skomplikowanego, ale być może nie każdy ją zna, a każdy poznać powinien.Dlaczego? Bo ta smaczna prostota to... kopalnia zdrowia ! Zobaczcie sami:1.
Por - ubogi w kalorie, bogaty w
sole mineralne (wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarka) i w witaminy (A, C, E, B1, B2, PP). Obniżający poziom złego cholesterolu, zmniejszający ryzyko zawału
serca), stabilizują poziom
cukru, działają kojąco na układ trawienny i budująco na układ odpornościowy. Wspomagają oczyszczanie organizmu.2.
Jajka - źródło
białka, witamin (A, D, B), siarki, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, lecytyny, cynku.3.
Ser żółty - aż kipi od aminokwasów. Fosforan, witaminy D, A, B i pełnowartościowe
białko - to jego skład z innej perspektywy. Utrzymuje właściwe pH w ustach i... ze względu na "obecność" cynku - dba o włosy i paznokcie.4.
Mozzarella - wapń, wapń i jeszcze raz wapń. Do tego witaminy (B12) a do tego wspaniały selen.5.
Cebula - właściwości lecznicze. Usprawnia trawienie i metabolizm. Działa moczopędnie i przeciwcukrzycowo. Zawiera: siarkę, żelazo, potas, magnes, mangan,
fluor, wapń, fosfor, witaminy (A, B, C, E).6.
Kukurydza - i znów, do znudzenia - witaminy,
sole mineralne i selen.Jaki z tego morał? Chcesz być piękna/y, zdrowa/y, najedzona/y i
mieć więcej czasu? Zrób tą
sałatkę. Powiedziały matka z córką - wiecznie piękne i
młode, że o skromności nie wspomną i wiecznie... bez tej chwili wolnej.



Pan
por powinien nam normalnie płacić za reklamę. W
sumie... nawet mu to wychodzi, bo przecież smakuje i (jak to już wyżej uzgodniliśmy) działa kojąco na nasze styrane organizmy. Przyjmujemy więc, że jesteśmy kwita! :)W takim razie, aby nie przedłużać, bo wypadałoby dopić zieloną
herbatę - dziękujemy, że zasiadacie z nami do tego "wirtualnego stołu". Zapraszamy częściej, najlepiej każdego dnia i aby nic, a nic nie umknęło Waszej uwadze:zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj :)Więcej przepisów znajdziecie w zakładce " PRZEPISY "
