Wykonanie
Gdybyśmy miały spisać listę 10 rzeczy, które będziemy jeść w kółko, do końca życia (i które się nie znudzą, nie będzie ich dość i po takim kolejnym razie, w ustach nie zaczną nam rosnąć), zdecydowanie, jako jedne z pierwszych wymienionych, byłyby PIEROGI ZE
SZPINAKIEM.Farsz to poezja! A jeśli to cudo zamykamy, w równie wspaniałym (a więc delikatnym i cieniutkim jak pergamin) cieście, to powstaje nam rozkosz dla podniebienia i ciekawostka dla oczu.
Spod naszej delikatnej, cieniutkiej, wręcz 'anemicznej', pierogowej skórki przebija się zielone nadzienie. Co prawda aparat nie podołał i nie odzwierciedlił na zdjęciach tego co na talerzach (i tym samym przelał czarę goryczy i udowodnił, że jest do wymiany), ale mamy nadzieję, że uwierzycie nam na słowo, że zarówno smakuje, jak i wygląda to bajecznie.Zapraszamy do stołu! Pierogi ze
szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących
ser się ciągnie tak kusząco...



SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg
mąki (przede wszystkim
mąki chlebowej, my używamy
Schar mix b),-
mleko - szklanka,-
woda - szklanka,-
sól,-
olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy
mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy
wodę z
mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od
mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy
olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W
mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile
wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)

SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie świeżego, liściastego
szpinaku,-
serek ziarnisty,-
serek 'grani',- 1,5-2 główki
czosnku,-
czarny pieprz,
Szpinak dusimy na rozgrzanym
maśle, długo odparowując. Dodajemy
serek ziarnisty i bardzo długo mieszamy, tak aby
ser stał się ciągnący i aby nadmiar płynów odparował. Następnie dodajemy
serek grani i
pieprz czarny. Znów długo mieszamy, na ogniu tak aby konsystencja była zbita. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. I jest :) Rewelacyjne nadzienie. Szybkie, a jakie pyszne.

Z ręką na
sercu potwierdzamy, że z takiego farszu lepi się niełatwo, szczególnie wersję bezglutenową, ale są tak pyszne, że choćby się miało 1 pierożka lepić przez 5 minut, to warto! :)Szczególnie jak się później widzi, jak bezglutenowe dziecko sięga po kolejnego i delektuje się nim jak czymś najpyszniejszym na świecie.


Aparat wyzwaniu nie sprostał, jak już mówiłyśmy i pierogi go pokonały. Ich kolor w rzeczywistości jest piękniejszy, choć wątpię abyście zwrócili na to uwagę i ich barwę studiowali, gdy będziecie je
mieć na talerzach! :) One uciekną tak szybciutko, że trudno będzie stwierdzić jaki miały kolor.




To przyznajcie się, kto teraz ma ochotę podbić pierogowe imperium i zasmakować szpinakowej wersji z ciągnącym się serkiem? Nowe przepisy Wam nie umkną jeśli zaobserwujecie nas: tutaj i polubicie na facebooku tutaj . Polecamy, zapraszamy i życzymy smacznego.Dodatkowo przepisy na pierogi:- Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)- Pierogi z
suszonymi pomidorami,
serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/(kliknij w napis) :)
