Wykonanie
Cały dzień o jednym
jabłku sprawił, że na kolację zapragnęłam czegoś naprawdę smacznego. Wybór padł na risotto z
kurczakiem w wersji a'la
Kasia. Oczywiście technika przygotowania odbiega od typowo włoskiej potrawiy, ale mimo to spolszczone danie jest równie smaczne.SKŁADNIKI(dla 2 wygłodniałych osób + małe dokładki)szklanka
ryżu arborio (ok 200g)1/4 szklanki
oliwy z oliwek lub
oleju1 duża
cebula czerwona1 podwójna
pierś z kurczakasól,
pieprz,
ostra papryka1 litr
bulionu warzywnego (najlepiej naturalny
wywar z warzyw, jeśli nie ma to 2 kostki warzywne na litr
wody)200g
żółtej fasolki szparagowej (waga mrożonej)pół dużej
papryki1 łyżeczka
kurkumyPokrojone w niewielkie kawałki oraz przyprawione
mięso smażymy na niewielkiej ilości
oleju do chwili gdy nie będzie już surowe, ale jeszcze się nie przyrumieni. Przekładamy do osobnego naczynia.W
bulionie rozprowadzamy
kurkumę.Od tej
pory pracujemy na dużym ogniu .Na patelnię dolewamy resztę tłuszczu i podsmażamy posiekaną bardzo drobno
cebulkę. Gdy się zeszkli wsypujemy
ryż i smażymy ok 4-5 minut (powinien delikatnie zmienić kolor) następnie wlewamy 1/3
bulionu i dusimy do czasu odparowania.Dodajemy pokrojoną
fasolkę szparagową i
paprykę.Resztę
bulionu dolewamy stopniowo małymi porcjami w miarę jak płyn z patelni będzie odparowywał.Teraz już musimy kontrolować twardość
ryżu - gdy zabraknie mam
wywaru warzywnego a
ryż jeszcze nie będzie miękki podlewamy
wodą.W chwili gdy płyn odparuje a
ryż będzie odpowiedni dodajemy do niego wcześniej przygotowanego
kurczaka. Przyprawiamy ,kilka minut trzymamy na małym ogniu i gotowe :) :)SMACZNEGO