ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurczakiem i fasolką szparagową.

Risotto z kurczakiem i fasolką szparagową.

nazwa

Wykonanie

Cały dzień o jednym jabłku sprawił, że na kolację zapragnęłam czegoś naprawdę smacznego. Wybór padł na risotto z kurczakiem w wersji a'la Kasia. Oczywiście technika przygotowania odbiega od typowo włoskiej potrawiy, ale mimo to spolszczone danie jest równie smaczne.
SKŁADNIKI
(dla 2 wygłodniałych osób + małe dokładki)
szklanka ryżu arborio (ok 200g)
1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
1 duża cebula czerwona
1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz, ostra papryka
1 litr bulionu warzywnego (najlepiej naturalny wywar z warzyw, jeśli nie ma to 2 kostki warzywne na litr wody)
200g żółtej fasolki szparagowej (waga mrożonej)
pół dużej papryki
1 łyżeczka kurkumy
Pokrojone w niewielkie kawałki oraz przyprawione mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju do chwili gdy nie będzie już surowe, ale jeszcze się nie przyrumieni. Przekładamy do osobnego naczynia.
W bulionie rozprowadzamy kurkumę.
Od tej pory pracujemy na dużym ogniu .
Na patelnię dolewamy resztę tłuszczu i podsmażamy posiekaną bardzo drobno cebulkę. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i smażymy ok 4-5 minut (powinien delikatnie zmienić kolor) następnie wlewamy 1/3 bulionu i dusimy do czasu odparowania.Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i paprykę.Resztę bulionu dolewamy stopniowo małymi porcjami w miarę jak płyn z patelni będzie odparowywał.Teraz już musimy kontrolować twardość ryżu - gdy zabraknie mam wywaru warzywnego a ryż jeszcze nie będzie miękki podlewamy wodą.
W chwili gdy płyn odparuje a ryż będzie odpowiedni dodajemy do niego wcześniej przygotowanego kurczaka. Przyprawiamy ,kilka minut trzymamy na małym ogniu i gotowe :) :)
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/risotto-z-kurczakiem-i-fasolka.html