Wykonanie
Ciasto na blachę o wymiarach 36x25. Najlepsze na drugi dzień.

Składniki:Ciasto:500 g
mąki pszennej1 szklanka
cukru250 g
margaryny3 łyżki
śmietany3 łyżki
miodu sztucznego2
jaja1 łyżeczka
sody oczyszczonejKrem:3 szklanki
mleka7 łyżek
cukru2
żółtka1
budyń waniliowy1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej20 dag
masłaPolewa:
czekolada, 5 łyżek
mleka100 g
orzechów włoskich, 2 łyżki
masłaDodatkowo:
powidła śliwkoweSposób przygotowania:Ciasto:1.
Białka ubić.
Żółtka wymieszać z
cukrem. Wszystkie składniki połączyć :
mąkę,
śmietanę,
miód,
żółtka z
cukrem,
białka,
sodę oczyszczoną,
margarynę.2. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Podzielić je na trzy części.3. Każdą część wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 minut.Krem:1. 2 szklanki
mleka zagotować. Do pozostałego
mleka dodać
żółtka,
cukier,
mąkę,
budyń waniliowy. Wymieszać. Dodać do
mleka. Zagotować. Ostudzić.2.
Masło utrzeć na gładką masę. Dodawać po 1 łyżeczce budyniu.Polewa:1.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z 5 łyżkami
mleka.2.
Orzechy pokroić. Zarumienić na
maśle.Na jeden placek położyć
powidła śliwkowe. Docisnąć. Na drugi placek położyć krem. Na wierzch położyć trzeci placek. Polać przygotowaną polewą i posypać
orzechami.







SMACZNEGO!