Wykonanie
Jagody kojarzą mi się z latem, pieszymi wycieczkami do lasu oraz różnymi miłymi aktywnościami, które można w tym lesie robić... :) Mam dziś dość nostalgiczny nastrój i bardzo tęsknie za moją drugą połową, dlatego muffiny te były strzałem w dziesiątkę. Oprócz
jagód,a właściwie
borówek amerykańskich dodałam również dobrej jakości
dżem jagodowy. Dla przełamania
słodyczy, jaką niosą ze sobą te rozpustne
owoce, można dodać sok i skórkę z
limonki. Wspaniale podkręci to smak i popieści ferią smaków wasze
kubki smakowe :).Składniki na 12 muffinów:-300g
mąki-1 szklanka
płatków owsianych-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
sody oczyszczonej-3/4 szklanki
cukru pudru, ja dodałam zamiast
cukru syropu klonowego, przez co wyszły zdrowsze-1
jajko-1 szklanka
maślanki-100g
masła, albo pół szklanki
oleju-100g
borówek amerykańskich lub
jagód-50g
dżemu jagodowego-sok i skórka z 1
limonki
Przygotowanie:W dwóch osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre. Opcjonalnie możecie przed mieszaniem roztrzepać
jajko, aby muffiny wyszły bardziej puszyste. Łączymy w jedna całość składniki suche i mokre, dodajemy
jagody,
dżem oraz sok i skórkę z
limonki. Pamiętajcie, aby robić to niezbyt starannie, dla nadania lekkości wypieku. Ciasto może
mieć w sobie jeszcze grudki. Nalewamy do foremek z papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C (bez termoobiegu). Smacznego