Wykonanie
Zmiany, zmiany.. Wszystko się zmienia. Za kilka dni zmieni się
pora roku na piękną (mam nadzieję) złotą jesień, chwilę
potem zmieni się czas na zimowy, i do tego trzeba będzie wyrwać kolejną kartkę z kalendarza. Jak już
pisałam, przyszedł czas na zmiany. U mnie również- nowa praca, nowe obowiązki, i znalezienie sposobu na dobre zorganizowanie czasu. Stąd też moja nieobecność na blogu-ale tylko częściowa. Nazbierałam kilka przepisów i zdjęć, którymi chciałabym się z
Wami podzielić.Jednym z takich przepisów jest prosty sposób na aromatyczny,
ziołowy chlebek. Kilka
razy widziałam takie cudeńko na różnych blogach i w programach kulinarnych, pomysł bardzo mi się spodobał, więc powstała moja wersja
pieczywa. Można go przygotować zarówno w piekarniku jak i na grillu, ale tu trzeba mocno uważać, bo chwila nieuwagi, zbyt mocny żar i z bochenka zostaje kostka węgla...Nieważne, czy z pieca czy z grilla, w efekcie otrzymujemy mocno aromatyczny, cudownie miękki, nasączony
masłem chlebek, idealny do dzielenia się z towarzyszami posiłku.Potrzebne składniki:- bochenek
chleba typu ciabata, włoskiego lub góskiego- 3/4 kostki
masła- główka
czosnku-
oregano-
bazylia-
sól,
pieprz- kulka
sera mozarella- kilka plastrów
szynki konserwowej- kilka kropli
oleju-
szczypiorekSposób przygotowania:Miękkie
masło wymieszać z wyciśniętym
czosnkiem,
solą,
pieprzem i
ziołami.Chlebek ponacinać wzdłuż i w poprzek
ostrym nożem, tworząc kratkę, dość głęboko, jednak uważając by nie przeciąć
spodu bochenka. W powstałe szczeliny nałożyć masełko, wciskając je tak głęboko jak to możliwe.
Ser i
szynkę pokroić na drobne kawałki i powkładać w nacięcia. Na cały bochenek wycisnąć jeden ząbek
czosnku, skropić
olejem, posolić, i delikatnie natrzeć. Posypać posiekanym drobno
szczypiorkiem i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni przez 20 minut, na koniec pieczenia rozchylić folię i piec na termoobiegu, żeby skórka stała się chrupiąca.Podawać na ciepło jako dodatek do kremowych zup, pieczonych lub grillowanych
mięs, najlepiej smakuje z dipem
czosnkowym.



Potrzebne składniki:- 3 łyżki
majonezu- 5 łyżek
śmietany 12%- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprzWszystkie składniki dobrze wymieszać, doprawić do smaku i schłodzić.