Wykonanie

Na Święta upiekłam razem z córą pyszne, szybkie babeczki
marchewkowe. Bardzo szybko znikają ze stołu i nikt nie zgadł że są z
marchewki :)Składniki na 15 muffinów:- 2 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
sody- 1 szklanka
cukru- 2 łyżeczki
cynamonu- ¼ szklanki
wiórków kokosowych (dałam ½ szklanki)- 3 większe
marchewki (by otrzymać dwie szklanki startej)- 3
jajka- ¾ szklanki
oleju- odrobina
zapachu waniliowego (dałam ekstrakt
waniliowy)- 2 mniejsze
jabłkaMąkę przesiać z
sodą i
cynamonem. Dodać
cukier i
wiórki kokosowe. Zamieszać.
Jajka rozbełtać, dodaj
olej. Obrać
jabłka ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach, połączyć z
jajkami i
olejem.
Marchewki zetrzeć na tarce na dużych lub małych oczkach (starłam na małych), dodać do
jajek,
oleju i
jabłek, wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Wysmarować formę muffinkową
masłem lub wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do ¾ wysokości (nakładałam więcej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (piekę ok. 30 minut, ale to zależy od naszego piekarnika ;). Ozdobić przed włożeniem do piekarnika połówkami
orzechów włoskich (pominęłam). Studzić na kratce. Wystudzone muffiny ewentualnie tak jak ja przyozdobić lukrem i wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)