Wykonanie
Jest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj
pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej
pory na blogu nie ma żadnego przepisu na
bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem
mąki pełnoziarnistej.

Składniki:350g
mąki pszennej pełnoziarnistej150g
mąki żytniej pełnoziarnistej2 łyżki
śmietany 18%30g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru250ml ciepłej
wody2 łyżki
oleju1 łyżeczka
czarnuszki1 łyżeczka
soli2 łyżki
śmietankipłatki owsiane do posypaniaW kubku łączymy
drożdże,
cukier, odrobinę
wody i
mąki. Do miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy
śmietanę,
czarnuszkę i dolewamy resztę
wody oraz
olej. Gdy
drożdże nieco powiększą objętość, przelewamy je do
mąki. Wyrabiamy ciasto (użyłam miksera- ciasto się mocno klei do rąk). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie lepimy bułeczki- ja zrobiłam 8 sztuk. W celu ułatwienia sobie pracy, warto zwilżyć dłonie
wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy
pieczywo podgrzaną
śmietanką i posypujemy np.
płatkami owsianymi. Pieczemy
bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego!