ßßß Cookit - przepis na Bułki pełnoziarniste

Bułki pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Jest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej.
Składniki:
350g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżki śmietany 18%
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka soli
2 łyżki śmietanki
płatki owsiane do posypania
W kubku łączymy drożdże, cukier, odrobinę wody i mąki. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy śmietanę, czarnuszkę i dolewamy resztę wody oraz olej. Gdy drożdże nieco powiększą objętość, przelewamy je do mąki. Wyrabiamy ciasto (użyłam miksera- ciasto się mocno klei do rąk). Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie lepimy bułeczki- ja zrobiłam 8 sztuk. W celu ułatwienia sobie pracy, warto zwilżyć dłonie wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pieczywo podgrzaną śmietanką i posypujemy np. płatkami owsianymi. Pieczemy bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego!
Źródło:http://wrzosowa.blogspot.com/2015/08/buki-penoziarniste.html