ßßß Cookit - przepis na Krucha tarta z budyniem migdałowym i truskawkami

Krucha tarta z budyniem migdałowym i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Wczoraj zrobiłam tartę. Ale nie byle jaką tartę. Tartę obronną ;-) tzn. po obronie Adriana.
Dzisiaj wielki dzień!
Tarta jest kruchutka, ciasto świetnie współpracuje, jest pyszne i delikatne, budyń troszeczkę się rozpłynął, ale mieszałam go po zgęstnieniu i mam za swoje. I tak jest super.
/przepis z Moje Wypieki z modyfikacjami/
Składniki na spód:
200g mąki pszennej
30g cukru pudru
szczypta soli
8g (pół torebki) cukru waniliowego
100g zimnego masła
jajko
Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść na stolnicy lub wyrobić w malakserze. Formę na tartę (28cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na wielkość tarty, wyłożyć, podziurkować widelcem. Odstawić do lodówki na godzinę lub dłużej (to bardzo ważne!). Piekarnik nagrzać do 220°C. Na tartę położyć papier do pieczenia, obciążyć ryżem/fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Temperaturę obniżyć do 200°C i piec ciasto przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i piec kolejne 10-15 minut do zrumieniania. Jeżeli ranty zaczną się przypalać wyłączyć grzanie od góry. Spód wystudzić i przełożyć na paterę.
Budyń migdałowy:
6 żółtek
120g cukru
20g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
450ml mleka
8g (pół torebki) cukru migdałowego
Żółtka utrzeć końcówką do ubijania białek z cukrem i cukrem migdałowym na białą, puszystą masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i 50ml mleka. Zmiksować. Resztę mleka (400ml) zagotować i dodawać masę jajeczną cały czas mieszając do zgęstnienia, nie dłużej ! Gorący budyń wyłożyć na spód, schłodzić.
Dodatkowo:
pół kilograma truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych (świetnie sprawdzą się także maliny i inne kwaskowe owoce)
pół szklanki płatków migdałowych, podprażonych na złoto na suchej patelni
Truskawki poukładać na tarcie, obsypać płatkami migdałów i udekorować miętą. Zajadać się i z nikim się nie dzielić ;-)
Bon appetit!
Źródło:http://migawkanagotowanie.blogspot.com/2015/07/krucha-tarta-z-budyniem-migdalowym.html