ßßß
Składniki:500g mielonego mięsa z szynki wieprzowej150g koncentratu pomidorowego (my użyliśmy 500g przecieru pomidorowego, ale zapiekanka bardzo podeszła wodą, wręcz "płynęła", więc polecamy koncentrat)200g jarmużu, umytego i pokrojonegoduża cebulaczosnekprzyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek, lubczyk, papryka słodka, papryka ostra, bazyliaduży bakłażandwie kulki mozarelliBakłażana umyć, pokroić na 2cm plastry, skropić oliwą i ugrillować.Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oliwie do zeszklenia. Dodać mięso mielone, przyprawić - solą (ew. jarzynką), pieprzem, szczyptą tymianku, po 1/4 łyżeczki lubczyku, bazylii, majeranku, papryki słodkiej i ostrej. Dodać umyty i posiekany jarmuż. Gdy mięso się zetnie dodać koncentrat, dusić 5 minut.Do naczynia żaroodpornego przełożyć mięso z jarmużem, na wierzch położyć mozzarellę, na to ugrillowanego bakłażana. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200°C (temperaturę można zwiększyć pod koniec, żeby ser się zezłocił).Podawać ze świeżą bagietką lub grzankami.
Bon appetit!