Wykonanie
Kolejna obiadowa propozycja od nas dla Was ;-)Syta, delikatna zapiekanka z
mięsem mielonym w
sosie pomidorowym,
jarmużem, grillowanym
bakłażanem i duużą ilością
mozzarelli.Bardzo niefotogeniczne danie, ale smak wynagradza wszystko!Najlepsze ze świeżą
bagietką lub grzankami.

Składniki:500g
mielonego mięsa z
szynki wieprzowej150g
koncentratu pomidorowego (my użyliśmy 500g
przecieru pomidorowego, ale zapiekanka bardzo podeszła
wodą, wręcz "płynęła", więc polecamy koncentrat)200g
jarmużu, umytego i pokrojonegoduża
cebulaczosnekprzyprawy:
sól,
pieprz,
tymianek,
majeranek,
lubczyk,
papryka słodka,
papryka ostra,
bazyliaduży
bakłażandwie kulki
mozarelliBakłażana umyć, pokroić na 2cm plastry, skropić
oliwą i ugrillować.
Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na
oliwie do zeszklenia. Dodać
mięso mielone, przyprawić -
solą (ew. jarzynką),
pieprzem, szczyptą
tymianku, po 1/4 łyżeczki
lubczyku,
bazylii,
majeranku,
papryki słodkiej i ostrej. Dodać umyty i posiekany
jarmuż. Gdy
mięso się zetnie dodać koncentrat, dusić 5 minut.Do naczynia żaroodpornego przełożyć
mięso z
jarmużem, na wierzch położyć
mozzarellę, na to ugrillowanego
bakłażana. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200°C (temperaturę można zwiększyć pod koniec, żeby
ser się zezłocił).Podawać ze świeżą
bagietką lub grzankami.


Bon appetit!