Wykonanie
Dyniowe szaleństwo u mnie w domu trwa! Ze
słoneczną dynią robie wszystko: ciasta,
kawę, zupy,
curry i pierogi. Same smakołyki. Uwielbiam to cudo! Witaminy i minerały za niską cene, to lubię:)Kilka informacji:
Dynia- roślina z rodziny dyniowatych, obejmująca około 20 gatunków!
Owoce to duże
jagody osiagające nawet do 200 kg.Zawarte w pestkach dyni tłuszcze zaliczają się do pełnowartościowych
tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów zwierzęcych, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.Dodatkowo dużo antyoksydantów, witaminy C oraz beta karoten, to mieszanka iście królewska pod względem zdrowotnym.Mało kto wie, ale w medycynie ludowej
pestki dyni używa się ich, zarówno u dzieci jak i dorosłych, przeciwko pasożytom układu pokarmowego, m.in. tasiemcowi uzbrojonemu i nieuzbrojonemu, owsikom, gliście ludzkiej a także tęgoryjcowi dwunastnicy. Kukurbicyna z pestek łatwo przenika do ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy. Natomiast nie jest toksyczna dla człowieka, gdyż nie wchłania się w przewodzie pokarmowym i nie drażni śluzówki.
Pestki z dyni, jako środek zwalczający pasożyty, jest więc całkowicie nieszkodliwy i można go stosować przez dłuższy czas zamiast farmaceutyków.
Pestki z dyni to szczególnie cenny środek w leczeniu robaczycy u dzieci, bo nie musimy przy nim obawiać się przedawkowania i działań ubocznych.źródło: wikipedia.pl oraz dieta-dla-zuchwalych.plMoja propozycja na dzis to pyszna zupa.

Skłąd:1/2 niedużej dyni (około 1 kg)3
czerwone papryki1
cebula1 łyżka
oliwy1 szklanka
bulionu warzywnego1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonej
słodkiej paprykisól do smakuA jak to robimy:1.
Dynie kroimy w kostkę,
paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z pestek i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.W międzyczasie smażymy na
oliwie cebule do czasu aż się zrumieni.Wyjmujemy warzywa z piekarnika.
Paprykę z łatwością można teraz obrać ze skórki.Pieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy
bulionem i gotujemy do miekkości. Doprawiamy.Lekko przestudzona zupę miksujemy na gładka masę i raz jeszcze zagotowujemy.Dobrze komponuje sie z grzankami z
serem :).Dzis podana z pestakami
słonecznika i karmelizowaną
cebulką.



Samcznego!