ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa z pieczoną papryką

Zupa dyniowa z pieczoną papryką

nazwa

Wykonanie

Dyniowe szaleństwo u mnie w domu trwa! Ze słoneczną dynią robie wszystko: ciasta, kawę, zupy, curry i pierogi. Same smakołyki. Uwielbiam to cudo! Witaminy i minerały za niską cene, to lubię:)
Kilka informacji:
Dynia- roślina z rodziny dyniowatych, obejmująca około 20 gatunków! Owoce to duże jagody osiagające nawet do 200 kg.
Zawarte w pestkach dyni tłuszcze zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów zwierzęcych, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
Dodatkowo dużo antyoksydantów, witaminy C oraz beta karoten, to mieszanka iście królewska pod względem zdrowotnym.
Mało kto wie, ale w medycynie ludowej pestki dyni używa się ich, zarówno u dzieci jak i dorosłych, przeciwko pasożytom układu pokarmowego, m.in. tasiemcowi uzbrojonemu i nieuzbrojonemu, owsikom, gliście ludzkiej a także tęgoryjcowi dwunastnicy. Kukurbicyna z pestek łatwo przenika do ciała pasożytów i poraża ich układ nerwowy. Natomiast nie jest toksyczna dla człowieka, gdyż nie wchłania się w przewodzie pokarmowym i nie drażni śluzówki. Pestki z dyni, jako środek zwalczający pasożyty, jest więc całkowicie nieszkodliwy i można go stosować przez dłuższy czas zamiast farmaceutyków. Pestki z dyni to szczególnie cenny środek w leczeniu robaczycy u dzieci, bo nie musimy przy nim obawiać się przedawkowania i działań ubocznych.
źródło: wikipedia.pl oraz dieta-dla-zuchwalych.pl
Moja propozycja na dzis to pyszna zupa.
Skłąd:
1/2 niedużej dyni (około 1 kg)
3 czerwone papryki
1 cebula
1 łyżka oliwy
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
sól do smaku
A jak to robimy:
1. Dynie kroimy w kostkę, paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z pestek i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
W międzyczasie smażymy na oliwie cebule do czasu aż się zrumieni.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika. Paprykę z łatwością można teraz obrać ze skórki.
Pieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miekkości. Doprawiamy.
Lekko przestudzona zupę miksujemy na gładka masę i raz jeszcze zagotowujemy.
Dobrze komponuje sie z grzankami z serem :).
Dzis podana z pestakami słonecznika i karmelizowaną cebulką.
Samcznego!
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/10/zupa-dyniowa-z-pieczona-papryka.html