ßßß Cookit - przepis na Pysznie orzechowe tajskie curry

Pysznie orzechowe tajskie curry

nazwa

Wykonanie

Ciepło, ciepło, ciepło. Doczekaliśmy się wiosny i słońca. Pełna jestem energii i chęci do działania. W kuchni też słonecznie, kuchnie zmienia się na lekką i bardziej kolorowa. Po zimowych rozgrzewających daniach nadszedł czas na wiosenne orzeźwienie.
A dziś przenoszę się tam, gdzie temperatura jest cieplej i cuuuudownie. Dziś w Bangkoku 35 stopni.... bosko!
Skład:
pasta:
1 czerwona papryczka chilli (usuwamy pestki, będzie mniej pikantna)
1 cm świeżego imbiru (obrany)
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej kolendry
sok z 1 limonki + skórka otarta z 1/2 limonki
duża pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę)
czerwona papryka (pokrojona w paseczki)
5 pieczarek (pokrojonych w dużą kostkę)
250 ml mleczka kokosowego
3 łyżki masła orzechowego
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku
1. Wszystkie składniki pasty wrzucamy do blendera (odkładamy jedynie kilka gałązek kolendry, do dekoracji) i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka przez kilka minut, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pieczarki i paprykę. Warzywa smażymy, ale nie za długo, powinny zachować chrupkość.
3. Zmiksowaną pastę curry mieszamy z kurczakiem i warzywami i smażymy około minuty. Dodajemy masło orzechwe. Po kolejnej minucie wlewamy mleko kokosowe, zmniejszamy płomień kuchenki i na wolnym ogniu dusimy przez 5 minut.
4. Podajemy z ryżem basmati ugotowanym na sypko, suto posypane świeżą kolendrą.
mała prywata i wspomnienie raju :)
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/04/pysznie-orzechowe-tajskie-curry.html