ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik i wspomnienie pierwszych wypieków

Puszysty sernik i wspomnienie pierwszych wypieków

Wykonanie

Są takie dania, które przywołane w pamięci powodują uśmiech na mojej twarzy. Kiedy mam gorszy czas jak balsam pojawiają się i leczą moje smutki. Jest ich kilka, zawsze działają, nigdy nie zawodzą. Jednym z takich magicznych zaklinaczy nastroju jest oczywiście sernik. Uwielbiam każdy rodzaj, na ciepło, na zimno, pieczony, z czekoladową kruszonką no i ten - bardzo prosty, który zawsze się udaje, puszysty, kulinarny cud. Po raz pierwszy zrobiłam go kilka lat temu. Było to pierwsze ciasto jakie upiekłam, dlatego mam do niego dodatkowy sentyment. Uratował nie jeden samotny wieczór i odpędził złe myśli. Dziś odczyniam uroki i zajadam puszysta pyszność.
Skład:
ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jaja
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1,2 kg sera (można kupić już gotowy, zmielony lub zmielić twaróg własnoręcznie, dwukrotnie)
2 budynie śmietankowe
1/2 l śmietany kremówki 30%
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
8 jaj (żółtka oddzielamy od białek)
1 szklanka cukru pudru na lukier
A jak to robimy:
1. Zaczynamy od ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy kolejno jajka i mąkę, wsypując ją małymi porcjami. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (około 5 minut).
2. Blachę (ja używam blachy o wymiarach 40x25 cm) smarujemy dokładnie masłem. Wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 15 minut. Wyjmujemy.
3. Zmielony ser przekładamy do dużej (musi być naprawdę duża!) miski. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ucieramy mikserem. Stopniowo dodajemy żółtka i budynie, dalej ucieramy.
4. Białka i kremówkę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą serową najpierw białka potem bitą śmietanę.
5. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy godzinę.
6. Po godzinie wyłączamy piekarnik. Nie wyjmujemy ciasta, otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy je w środku do całkowitego wystygnięcia.
7. Ciasto dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.
Pyyyycha!
Smacznego!
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/01/puszysty-sernik-i-wspomnienie.html