ßßß Cookit - przepis na Rzeszowiak.

Rzeszowiak.

nazwa

Wykonanie

Rzeszowiak. Bardzo smaczne ciasto :)
Składniki:
ciasto:
7 białek
1.5 szklanki cukru pudru
10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
biszkopt:
4 jajka
6 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 szklanka mleka
7 żółtek
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru pudru
kostka margaryny
dodatkowo: 1 czubata łyżka kawy mielonej, polewa czekoladowa
Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek do pieczenia. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy nierówno naszą masę białkową, robiąc wgłębienia, posypujemy ją kawą.
Robimy biszkopt z 4 jajek. Ubijamy białka na sztywno z cukrem dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy delikatnie na nasze białka z kawą, nie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Zabieramy się za masę. Żółtka mieszamy z cukrami i mąką. Gotujemy szklankę mleka i wlewamy naszą masę żółtkową. Gotujemy budyń dobrze mieszając by nam się nie przypalił.
Jak już mamy wystudzone ciasto kroimy je na połowę.
Do zimnego budyniu dodajemy margarynę ( lub masło 250 g ) i ucieramy gładką, jednolitą masę.Smarujemy ciasto kremem, możemy zostawić odrobinę masy na wierzch.
Polewamy polewą czekoladową.
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2013/10/rzeszowiak.html