Wykonanie
Rzeszowiak. Bardzo smaczne ciasto :)

Składniki:ciasto:7
białek1.5 szklanki
cukru pudru10 płaskich łyżek
mąki ziemniaczanej1 łyżka
octupół łyżeczki
proszku do pieczeniabiszkopt:4
jajka6 łyżek
cukru7 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:1 szklanka
mleka7
żółtek1
cukier waniliowy2 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
cukru pudrukostka
margarynydodatkowo: 1 czubata łyżka
kawy mielonej,
polewa czekoladowaBiałka ubić na sztywno z
cukrem, dodać
mąkę ziemniaczaną,
ocet i
proszek do pieczenia. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy nierówno naszą masę
białkową, robiąc wgłębienia, posypujemy ją
kawą.

Robimy
biszkopt z 4
jajek. Ubijamy
białka na sztywno z
cukrem dodajemy
żółtka,
mąkę i
proszek do pieczenia. Wylewamy delikatnie na nasze
białka z
kawą, nie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Zabieramy się za masę.
Żółtka mieszamy z
cukrami i
mąką. Gotujemy szklankę
mleka i wlewamy naszą masę
żółtkową. Gotujemy
budyń dobrze mieszając by nam się nie przypalił.Jak już mamy wystudzone ciasto kroimy je na połowę.Do zimnego budyniu dodajemy
margarynę ( lub
masło 250 g ) i ucieramy gładką, jednolitą masę.Smarujemy ciasto kremem, możemy zostawić odrobinę masy na wierzch.Polewamy
polewą czekoladową.

