Wykonanie
Przepyszne i delikatne w smaku placuszki kukurydziane. W smaku delikatnie przypominają, nasze tradycyjne placki ziemniaczane na ostro. Plusem jest to, że nic nie musimy trzeć (no oprócz
sera ;). Wystarczy nam miska, łyżka i blender. Prawda, że będzie łatwo? Polecam z czystym sumieniem.

Składniki (na ok.12 placuszków)- 150g
kukurydzy z puszki (odsączonej)- 2
jajka- 75g
mąki pszennej- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 100ml
mleka- 0,5
papryczki chilli- 2
dymki lub pęczek
szczypiorku- 2-3 łyżki tartego
sera cheddar- sok z 1
limonki-
sól-
olej do smażenia- schłodzona śmietana/jogurt naturalny (opcjonalnie)

Mąkę przesiać do miski. Dodać
jajka,
mleko,
proszek do pieczenia i dużą szczyptę
soli. Wymieszać. Dodać
kukurydzę i zmiksować blenderem. Na koniec dodać
ser i posiekaną dymkę/szczypiorek i wymieszać łyżką.Odstawić na 15-20 minut.Na patelni rozgrzać
olej.Smażyć średniej wielkości placuszki. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży.Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu.Podawać razem ze schłodzoną śmietaną/jogurtem naturalnym.Smacznego!
