Wykonanie
30 kwietnia 2014Majówka już puka do naszych drzwi. Ręka do góry, kto będzie grilował? Jestem pewna, że większość Czytelników zje coś z grilla w nadchodzącym, długim weekendzie. Dzisiaj mam dla Was propozycję, na pyszną marynatę do
kurczaka z
whiski Jack Daniel's. Może nie jest jakaś mega fotogeniczna ale uwierzcie mi, że jest "warta grzechu". Marynata wychodzi dość gęsta, ale da się ją ładnie rozsmarować na
mięsie. Dodatkowo podaję również przepis na
oliwę czosnkowo-
paprykową, która idealnie współgra z marynatą. Jeśli nie chcecie lub nie lubicie
oliw smakowych, użyjcie najzwyklejszej
oliwy, do smarowania
kurczaka naprzemiennie z marynatą.Uważajcie podczas grilowania, bo każda marynata, która zawiera w sobie
miód i
alkohol lubi się przypalać.

Składniki (na 1kg
kurczaka - udka, piersi, skrzydełka):- 5 szt suszonych
śliwek- 1 szt
suszonej moreli- 0,5 łyżki
miodu (najlepiej prawdziwego)- 2 łyżki
whisky Jack Daniel's- 1 łyżka
octu winnego- 100ml
oliwy z oliwek- 2 ząbki
czosnku- wędzona
czerwona papryka
Śliwki i
morelę zalać
wodą do napęcznienia (ja zalewam i zostawiam na całą noc).Przełożyć do blendera. Dodać
miód,
whisky i
ocet winny. Zmiksować na jednolitą masę (ok.5 minut).Tak przygotowaną marynatą, kilkakrotnie smarować
kurczaka, podczas grilowania (naprzemiennie z
oliwą).
Oliwa:
Oliwę przelać do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i wędzoną
paprykę (ilość wg uznania). Wymieszać. Odstawić na pół godziny.Smacznego!

* przepis z bloga 'Kulinarne podróże'© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.