Wykonanie
Pizza bez
sosu pomidorowego i tony sera?? Da się?? Da! Pizzą tą, kusiłam Was już na moim Instagramie (klik - dla osób, które tam jeszcze nie zajrzały) i na Fb :)Pyszna i lekka, i do tego zdrowsza niż tradycyjna, pizza z karmelizowaną
czerwoną cebulką,
burakami (tak!
burakami i do tego surowymi :)) i
rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana
cebula. Pizza jest na cienkim spodzie, więc jeśli chcecie
mieć ją na grubszym, nie radzę Wam rozwałkowywać ciasta tak cienko ;)

Składniki (na 2 pizze dla 2-3 osób):* ciasto:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1 op
drożdży instant (7g)- 200ml
mleka- 50 ml przegotowanej
wody- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżki
oliwy z oliwek* dodatkowo:- 1 średniej wielkości surowy
burak- 5-6
czerwonych cebul- 1 łyżka
octu balsamicznego-
olej- 200g
sera żółtego (zetrzeć na tarce*)- świeża
rukola- S&P


Drożdże rozpuścić z
cukrem i 1 łyżeczką
mąki, w 5 łyżkach letniego
mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
oliwę,
wodę, resztę
mleka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto.Ciasto wyłożyć do nasmarowanej
oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Cebule pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na 2 łyżkach
oleju. Doprawić
solą i
pieprzem. Gdy już zmięknie, dodać łyżkę
octu balsamicznego i wymieszać. Zestawić z ognia.
Buraka obrać i pokroić w cienkie plastry.Ciasto podzielić na 2 części i cienko rozwałkować. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam na dwóch blachach). Wierzch ciasta rozsmarować karmelizowaną
cebulą (im więcej
cebuli użyjemy, tym bardziej wilgotna będzie pizza). Rozłożyć plastry
buraka. Posmarować je niewielką ilością
oleju. Posypać
serem. Brzegi ciasta, można opcjonalnie posmarować
olejem, aby nie wyschły za bardzo podczas pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 220C przez ok.20-25 minut.Przed podaniem, na pizzę wyłożyć
rukolę.Smacznego!


* u mnie
ser został pokrojony w drobną kostkę, który niestety podczas pieczenia się nie rozpuścił :(