ßßß Cookit - przepis na Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Pewnie Ameryki tym przepisem nie odkryłam ale chcę się podzielić z Wami, moim sprawdzonym przepisem na spaghetti bolognese. Długo dochodziłam do idealnego przepisu, aż w końcu się udało. Sekretem była świeża bazylia i świeże oregano. Uwierzcie mi, niby nic, a zmienia smak potrawy o 180 stopni! :)) Pyszności.
'spaghetti bolognese'
Składniki (na 4 porcje):
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 2 puszki pomidorów (jedna puszka pomidorów w całości bez skórki, druga puszka - pomidorów bez skórki, pokrojonych)
- 1 średniej wielkości cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- papryka słodka, ostra
- S&P
- olej do smażenia
- świeża bazylia i oregano
- makaron do spaghetti + woda do jego ugotowania
- starty ser
Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i oregano - ilość uzależniona od Waszego smaku (ja dodałam po ok.1 łyżce posiekanej bazylii i oregano).
Wstawić wodę na makaron. Posolić i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
Makaron odcedzić - nie przelewać zimna wodą.
Wyłożyć porcję makarony na talerz, dodać trochę startego sera i zalać sosem.
Smacznego!
____________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/10/viva-la-pasta-spaghetti-bolognese.html