Wykonanie
Pewnie Ameryki tym przepisem nie odkryłam ale chcę się podzielić z
Wami, moim sprawdzonym przepisem na spaghetti bolognese. Długo dochodziłam do idealnego przepisu, aż w końcu się udało. Sekretem była świeża
bazylia i świeże
oregano. Uwierzcie mi, niby nic, a zmienia smak potrawy o 180 stopni! :)) Pyszności.

'spaghetti bolognese'Składniki (na 4 porcje):- 500g
mięsa mielonego wołowego- 2 puszki
pomidorów (jedna puszka
pomidorów w całości bez skórki, druga puszka -
pomidorów bez skórki, pokrojonych)- 1 średniej wielkości
cebula- 2-3 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
cukru-
papryczka chilli (opcjonalnie)-
papryka słodka, ostra- S&P-
olej do smażenia- świeża
bazylia i
oregano-
makaron do spaghetti +
woda do jego ugotowania-
starty ser
Cebulę obrać i drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości
oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek (i posiekaną
papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać
mięso i smażyć, aż
mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić
solą,
pieprzem,
paprykami. Zalać
pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać
cukier i doprawić
solą i
pieprzem. Dodać posiekaną
bazylię i
oregano - ilość uzależniona od Waszego smaku (ja dodałam po ok.1 łyżce posiekanej
bazylii i
oregano).Wstawić
wodę na
makaron. Posolić i gotować wg zaleceń na opakowaniu.
Makaron odcedzić - nie przelewać zimna
wodą.Wyłożyć porcję
makarony na talerz, dodać trochę
startego sera i zalać sosem.Smacznego!


____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/