Wykonanie
Ostatnio, bardzo zasmakowało mi połączenie prażonego
jabłka ze
śliwką i do tego
cynamon. Taki sam farsz zastosowałam przy
drożdżowych naleśników (klik). Coś pysznego! A ten zapach unoszący się, podczas ich smażenia - obłęd. Coś mi się wydaje, że ciasto nie raz zagości na naszym
stole ;)

Składniki : (na tortownicę o średnicy 23cm i wysokości 7cm)* ciasto:- 4
żółtka- 3/4 -1 szklanka
cukru- 3 szklanki
mąki pszennej- 1 łyżka
śmietany 18%- 1 łyżki
octu- 200g
masła- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* farsz:- 0,5 kg średniej wielkości
jabłka (twarde i soczyste)- 0,5 kg
śliwek-
cukier i
cynamon wg smaku*
beza:- 4
białka (rozm.L - 150ml)- 3/4 szklanki drobnego
cukru- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
octu winnego

Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto. Podzielić je na 2 części (jedną większą, jedną mniejszą) i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia.Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto (większa część) rozwałkować (podsypywać
mąką w trakcie wałkowania) i wyłożyć formę, równomiernie rozkładając ciasto. Schłodzić w lodówce min.1h.Nakłuć spód ciasta widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi lub ziarnami
fasoli.Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15-20 minut.
Jabłka obrać i pokroić na ósemki, a później jeszcze na pół (tak aby otrzymać kostki z
jabłka).
Śliwki umyć, wyjąć pestkę i podzielić na 4.
Jabłka i
śliwki usmażyć na patelni (można podlać 0,5 szklanką
wody). Dodać
cukier i
cynamon.
Jabłka nie powinny nam się całkowicie rozpaść. Muszą pozostać kruche, ale usmażone.Wyłożyć na podpieczony spód.
Białka ubić ze szczyptą
soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce
cukru i dokładnie miksować do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodać
mąkę ziemniaczaną i
ocet. Krótko zmiksować. Wyłożyć na masę
jabłkowo-
śliwkową.Drugą część (mniejszą) schłodzonego ciasta rozwałkować i pokroić w paski. Naprzemiennie układać na wierzch ciasta (na ubite
białka), tworząc kratkę. Posmarować rozkłóconym
jajkiem z
mlekiem.Piec ok. 45 min, aż wierzch
zrobi się złocisty.Wystudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!