ßßß Cookit - przepis na Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi

Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi

nazwa

Wykonanie

Mimo, iż pogoda nas w to lato za bardzo nie rozpieszcza, polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie!
Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ):
- 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru (50-60g)
- 2,5 czubatej łyżki mąki pszennej
- sok 1 średniej cytryny
- skórka z 1 średniej cytryny
- szczypta soli
- 0,5 szklanki śmietany kremówki (mocno schodzona)
- 2 łyżki cukru pudru + ew. do posypania
- owoce sezonowe (u mnie borówka i maliny)
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Dodać mąkę, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez 50-60 minut.
W razie, gdyby ciasto za bardzo przypiekało się z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić (najlepiej w lodówce). Wyjąć z formy, dopiero po porządnym schłodzeniu.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder (ilość wg własnego uznania - u mnie 2 łyżki).
Ubitą śmietanę przełożyć na ciasto. Udekorować owocami i schłodzić w lodówce. Opcjonalnie, przed podaniem, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Every Cake You Bake' z moimi modyfikacjami
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2013/07/i-cake-orzezwiajace-tureckie-ciasto.html