Wykonanie
Od ładnych paru lat nie
jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach homogenizowanych), tylko jakiś zupełnie inny, bo z prażonymi
jabłkami! Pewnie pomyślicie sobie - jak to? prażone
jabłka w serniku na zimno? Przecież to nie pasuje! Ależ moi
drodzy Czytelnicy - pasuje, i to jeszcze jak! Uwielbiam ten sernik. Mogłabym je jeść i jeść i jeść. Polecam!
'sernik na zimno z prażonymi jabłkami'Składniki:* spód:- 400g
herbatników lub
ciasteczek degestive- 1 łyżka
cukru lub
cukru pudru- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżka mielonego
imbiru- 150g
masła- 3 średniej wielkości
jabłka- mielony
cynamon* masa:- 400g kremowego
białego serka (np.Philadelphia, Mój Ulubiony etc.)- 150-200g
cukru pudru- 5 płaskich łyżeczek
żelatyny- 150ml
soku jabłkowego- 500ml
śmietany kremówki*
galaretka jabłkowa:- 500ml
soku jabkłowego- 3 łyżeczki
żelatynyHerbatniki/ciastka pokruszyć na proszek, dodać
cukier,
cynamon i
imbir. Wymieszać. Dodać rozpuszczone
masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub skorzystać z silikonowej formy z ceramicznym dnem Lekul e) i dokładnie wylepić jej dno.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Uprażyć z
cynamonem i niewielką ilością
wody. Można dodać
cukier, jeśli
jabłka są za mało słodkie. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód. Wsadzić do lodówki.Do miski wsadzić
serek,
cukier puder i zmiksować do połączenia się składników.
Sok jabłkowy (150ml) wlać do garnka, dodać
żelatynę i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się
żelatyny. Sok nie może się zagotować! Delikatnie przestudzić.Schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać schłodzony sok i zmiksować do połączenia się składników. Stopniowo dodawać do ubitego
serka, za każdym razem mieszać łyżką lub szpatułką.Masę
serowo-
śmietanową wylać na
ciasteczkowo-
jabłkowy spód. Wsadzić do lodówki do lekkiego ścięcia (ok 1-2h).Pozostały
sok jabłkowy zagotować. Zdjąć z ognia i od razu dodać
żelatynę i mieszać do połączenia się soku z
żelatyną. Ostudzić i schłodzić.Lekko tężejącą
galaretkę jabłkową wylać na masę
serową. Schłodzić w lodówce min. 12h.
Smacznego!Sernik na zimno z prażonymi
jabłkami zdecydowałam się przygotować w nietypowej (jak dla mnie :)) keksówce.
Mowa tu o keksówce z ceramicznym dnem i silikonowej rozpinanej formie firmy Lekule .Uważam, że keksówka jest idealna pod każdym względem! Znacznie ułatwia pracę z przygotowaniem i serwowaniem delikatnych ciast tj. sernik na zimno, musowe ciasta czy piankowych deserów.
Silikonowa forma nie wymaga smarowania jakimkolwiek tłuszczem, czy wykładaniem formy papierem do pieczenia. Do ceramicznego
spodu nic nie przywiera, do tego spód ten nie rysuje się podczas krojenia.
Dodatkowym plusem jest to, że keksówka jest łatwa w utrzymaniu. Silikonową formę można spokojnie myć w zmywarce, natomiast ceramiczny spód raz dwa myje się pod bieżącą
wodą.Forma jest bardzo szczelna. Nie ma opcji, żeby cokolwiek z niej wypłynęło (
galaretkę należy wylewać lekko stężoną, bo może - ale nie musi (u mnie zdarzyło się tylko raz-ale to pewnie
wina tego, że nie do końca dobrze zapięłam formę:(), wypłynąć na złączeniu).
Z czystym sumieniem polecam! Dzięki tej formie możecie sobie bardzo ułatwić pracę przy pieczeniu i serwowaniu najdelikatniejszych ciast!* przepis pochodzi z bloga 'Skarbiec Kulinarny'____________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/