Wykonanie
Opis |: Jeśli jeszcze nie macie dosyć moich
cynamonowych propozycji to zapraszam na pyszny sernik na zimno.Przygotowując go, zostałam zapytana z czym będzie ów sernik i odpowiedziałam "Z jabłakmi", na co pytający : "Sernik na zimno z jabłkami???" - ze zdziwioną miną. Następnie dodałam, że są to
jabłka prażone, więc jego mina lekko zmieniła wyraz, ale dalej nie było to coś, co mogłoby wydawać się entuzjastycznym nastawieniem do sytuacji :) Być może Wy zareagowaliście w podobny sposób po przeczytaniu tytułu. Dodam tylko, że następnym pytaniem, jakie zostało mi zadane to"Kiedy zrobisz znów ten sernik?"- tym razem z miną błagającą ;).Przepis zaczerpnęłam z książki kucharskiej hotelu Carton House w Irlandii i świadoma ich czterech gwiazdek, zaufałam kucharzowi/cukiernikowi w 100%. Nawet nie zastanawiałam się nad tym, czy przygotowanie tego sernika to dobry pomysł. Okazał się świetnym pomysłem, bardzo oryginalnym i pysznym. Jedyne, co zmieniłam w przepisie, to dodanie
galaretki jabłkowej na wierzch sernika (skoro do masy serowej wchodzi odrobinę
soku jabłkowego, to
czemu z pozostałości, jaka mi została nie mogłabym zrobić domowej
galaretki jabłkowej :), co w
sumie utworzyło
ciasteczkową galaretkę (skoro istnieją
lody ciasteczkowe, to
czemu nie miałaby zaistnieć
ciasteczkowa galaretka :)) i trochę nieznaczących zmian typu dodanie
cynamonu na
jabłka).Górę sernika można wykonać również z samej
galaretki lub z samych
ciastek.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z książki kucharskiej Hotelu Carton HouseIlość : tortownica o średnicy 26 cmSkładniki Na Spód
Ciasteczkowy :400 g
ciastek digestive1 pełna łyżka drobnego cukru/cukru pudru1 pełna łyżka mielonego
cynamonu1 pełna łyżeczka mielonego
imbiru150 g
masłaSkładniki Dodatkowe :3 średnie
jabłkazmielony
cynamon3-4 łyżki
wodySkładniki Na Masę
Serowo-
Śmietankową :400 g
serka kremowego (np. Philadelphia, Mój Ulubiony itp.)200 g
cukru pudru5 płaskich łyżeczek
żelatyny150 ml
soku jabłkowego (może być słodzony)500 ml
śmietany 30%Składniki Na
Galaretkę Jabłkową :500 ml
soku jabłkowego (może być słodzony)3 łyżeczki
żelatynyPrzygotowanie
Spodu Ciasteczkowego :
Ciastka zmielić na tzw. proszek (jeśli nie posiadamy malaksera,
ciastka można pokruszyć rękoma na mniejsze kawałki i włożyć do większego woreczka lub woreczka próżniowego, po czym szczelnie /zawiązać/zamknąć i ugniatać/wałkować wałkiem do momentu, kiedy całkowicie skruszeją).Wsypać do średniej miski.Dodać
cukier.Dodać
cynamon.Dodać
imbir.Wymieszać dokładnie łyżką.W garnuszku rozpuścić
masło.Po ściągnięciu garnuszka z
masłem z palnika, wlać
masło do miski ze zmielonymi
ciasteczkami.Wymieszać dokładnie łyżką.Spód formy do pieczenia odrysować na papierze do pieczenia i wyciąć.Formę posmarować lekko odrobiną
masła (na tyle, aby papier przykleił się do formy).Wycięty papier do pieczenia przykleić na spód formy.Wysypać zmielone
ciastka z
masłem na spód formy (100 g można zostawić sobie na kruszonkę).Ubić je dokładnie żelazną łyżką i wyrównać gładząc łyżką powierzchnię
spodu ciasteczkowego.Gotowy spód schłodzić w lodówce przez 20-30 min.Przygotowanie
Jabłek :
Jabłka obrać cienko.Przekroić na 4 równe części (przekroić je w znak "+").Z każdej części wykroić nasienie.Każdą część
jabłka pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (ale nie za cienkie, aby nie połamały się w trakcie prażenia).Do garnka dodać
jabłka.Wlać na początku 3 łyżki
wody.Prażyć
jabłka na średnim płomieniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając je do momentu, kiedy zmiękną, lecz nadal będą chrupiące, ale nie rozgotowane (w razie konieczności można dodać rezerwową łyżkę
wody, aby przedłużyć czas prażenia).
Jabłka lekko ostudzić (nie mogą być gorące).Ułożyć na schłodzonym spodzie
ciasteczkowym.Posypać z wierzchu
cynamonem.Włożyć do lodówki.Przygotowanie Masy
Serowo-Śmietankowej :Do miski włożyć
serek kremowy.Dodać
cukier puder.Zmiksować do połączenia się składników.
Sok jabłkowy wlać do garnuszka.Dodać
żelatynę.Podgrzewać na małym płomieniu do momentu rozpuszczenia się
żelatyny (sok nie może się zagotować).Odstawić do ostudzenia.W tym czasie do miski wlać schłodzoną
śmietanę kremówkę.Ubić na sztywno.Pod koniec ubijania wlać ostudzony sok z
żelatyną.Zmiksować ponownie dla połączenia się składników.Ubitą
śmietanę z
sokiem i
żelatyną dodawać stopniowo do zmiksowanego
sera z
cukrem, za każdym razem mieszając szpatułką (w razie potrzeby można całość na sam koniec zmiksować krótko mikserem).Masę
serowo-
śmietankową wlać do przygotowanej tortownicy ze
spodem ciasteczkowym i
jabłkami.Pozostałą kruszonkę ze
spodu ciasteczkowego wysypać na wierzch ciasta.Sernik włożyć do lodówki.Przygotowanie
Galaretki Jabłkowej :
Sok jabłkowy wlać do garnuszka.Zagotować.Odstawić z płomienia.Natychmiast dodać
żelatynę.Mieszać do momentu rozpuszczenia się
żelatyny.Ostudzić.Schłodzić.Wylać na wierzch sernika.Wstawić do lodówki na kilka godzin do momentu zastygnięcia mas.Można podać na stół chwilę po wyciągnięciu z lodówki i bez obaw dłużej trzymać na
stole.