ßßß
Składniki:2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa1kg twarogu z wiaderka ja użyłam President "lekki"3-4 różyczki świeżego brokuła1 duża marchewka ( ponad szklanke startej )1 spora cebulapół szkalnki płatków jęczmiennych błyskawicznychmałe opakowanie śmietanki 30%2 całe jajka100g mąki typu 450pół szklanki wody2 łyżki oleju rzepakowego5 plastrów szynki typu "polędwica sopocka" (ja użyłam szynki w susz pomidorach)łyżka siemienia lnianego i sezamu do posypaniamożemy do środka dodać również papryki lub posypać na wierzuprzyprawy: sól,pieprz cayenne(o,5łyżeczki),mieszanka ziół śródziemnomorskich*(tutaj link) curcuma, papryka słodkaWykonanie:Śmietankę w temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję jajka.Twaróg przekładam do miski i ubijam na wolnych obrotach z przyprawami.marchew i cebulę ścieram na tarce i smażę na 1,5 łyżki oleju, różyczki brokuła kroje na drobne kawałki i dokładam po 10min na patelnię razem z płatkami(jeśli dodajesz papryke zrób to teraz), smaże jeszcze ok 5min i zalewam wodą zostawiam do napęcznienia.twaróg łaczę razem z warzywami z patelni, po wymieszaniu dodaję ubitą śmietankę tak powstałą masę odstawiam na ok 5min do "przegryzienia" i nadaję jej odpowiedni dla mnie smak.keksówkę smaruję pozostałym olejem, chleb i szynkę kroję w paski.Wykładam na dno chleb i przykrywam pierwszą warstwą masy, rozkładam szynkę i zakrywam resztą masy. Resztę piekę w małych foremkach silikonowych o różnych kształtach bądź papilotkach do muffinekPosypuję z wierzchu siemieniem i sezamemPiekę ok 55minut zaczynając od 170stopni schodząc do 150C w połowie pieczenia. Małe porcję wystarczy jeśli będziesz piec ok 20minut przy dobrym piekarniku w 170C.Najlepiej smakuję na ciepło można jeść go również na chlebku jako pasztet. Sernik powinien być intensywny i lekko ostry w smaku Smacznego
*Tej miesznaki ziół używam od lat do różnych potraw jest naprawdę wyjątkowa i warto ją mieć zawsze pod ręką, dostępna jest w aptekach jak i skelepach ze zdrową żywnością, opakowania starcza na długi czas.