Wykonanie
Ostatnio paszteciki znów powracają na nasz rynek . Jest to niekoniecznie zdrowa przekąska. Wiec ja swoje paszteciki troszeczkę zmodyfikowałam. W bardziej pożywne i mniej tłuste. Jakie lokalne przekąski są popularne w waszych regionach?:)Liczba najedzonych osób 5-6Czas wykonania ok 2 h

Składniki na farsz:pól kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego1
jajko na twardo200 gram
pieczarek2
male czerwone cebuleser żółty gouda ok 30 gr
przyprawy - sol,
pieprz kolorowy ,
pieprz cayenne ,
natka pietruszki ,
słodka paprykałyżka
masłaSkładniki na ciasto:Składniki na zaczyn:10 g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
mleka1 łyżka
mąki pszennejSkładniki na ciasto:ok.750 gram
mąki pszennej tortowej300 ml
mleka1 łyżeczka
Vegety ,
pieprz kolorowyduża szczypta
soli1
jajkołyżeczka
pieprzuNa wierzch: 4-5 łyżek
oliwy , sos BBQ lub słodko-kwaśny ew
sezam
Wykonanie:
drożdże rozpuszczam w cukrze, dodaje letnie
mleko oraz
mąkę ,mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn podrośnie dodaję resztę
mleka(musi być letnie)
jajko i po trochu dodaję
mąki do momentu aż ciasto zacznie odstawać mi od ręki. Wtedy zakrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia(ok.40 min).W tym czasie zajmuję się przygotowaniem farszu. Myje i na tarce ścieram
pieczarki , drobno kroje
cebulkę i
pietruszkę. Na patelni wlewam łyżkę
oliwy dokładam
mięso z
przyprawami smażę aż do zrumienienia , przekładam do miski aby ostygło.
Cebulkę i
pieczarki smażę na
maśle.
Mięso i
cebulkę rozdrabniam malakserem , dodaje
pieczarki i
pietruszkę oraz świeżo zmielony
pieprzżółty ser kroje na cienkie paski o długości 3-4 cmOdrywam kawałek ciasta i przekładam na stolnice wcześniej wysypana
mąką , wyrabiam je przez chwile i rozwałkowuję na duży cienki placek.Teraz decydujemy czy chcemy roladę ,"ślimaczki" czy
male paszteciki.Rolada: cały płat ciasta smarujemy farszem zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Na końcu rozkładam po długości
ser i zawijam nasza roladę , smaruje
oliwa z
przyprawami i polewam sosem .Piekę 25-30 min w 180 C"ślimaczki" Wykonuje to samo co pkt wyżej jednak jeszcze nie upieczona roladę kroje na ok 4 cm paski , kładę jedna strona farszu do dołu i smaruje
oliwa piekę 20-25 minut w 180 CPaszteciki : Wcześniej rozwałkowany cienki płat ciasta kroje na prostokąty o długości 5x8 cm smaruje je farszem , zawijam a brzegi ciasta wkładam pod
spod ,smaruje
oliwa i piekę 20-25 minut w 180 C.Paszteciki najlepiej smakują kiedy popijamy je czerwonym barszczem Dodatkowo wierzch możemy posypać
sezamem. Smacznego:)