ßßß Cookit - przepis na Pieczone paszteciki z mięsem,pieczarkami i jajkeim

Pieczone paszteciki z mięsem,pieczarkami i jajkeim

nazwa

Wykonanie

Ostatnio paszteciki znów powracają na nasz rynek . Jest to niekoniecznie zdrowa przekąska. Wiec ja swoje paszteciki troszeczkę zmodyfikowałam. W bardziej pożywne i mniej tłuste. Jakie lokalne przekąski są popularne w waszych regionach?:)
Liczba najedzonych osób 5-6
Czas wykonania ok 2 h
Składniki na farsz:
pól kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko na twardo
200 gram pieczarek
2 male czerwone cebule
ser żółty gouda ok 30 gr
przyprawy - sol,pieprz kolorowy , pieprz cayenne , natka pietruszki , słodka papryka
łyżka masła
Składniki na ciasto:
Składniki na zaczyn:
10 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mleka
1 łyżka mąki pszennej
Składniki na ciasto:
ok.750 gram mąki pszennej tortowej
300 ml mleka
1 łyżeczka Vegety , pieprz kolorowy
duża szczypta soli
1 jajko
łyżeczka pieprzu
Na wierzch: 4-5 łyżek oliwy , sos BBQ lub słodko-kwaśny ew sezam
Wykonanie:
drożdże rozpuszczam w cukrze, dodaje letnie mleko oraz mąkę ,mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn podrośnie dodaję resztę mleka(musi być letnie) jajko i po trochu dodaję mąki do momentu aż ciasto zacznie odstawać mi od ręki. Wtedy zakrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia(ok.40 min).
W tym czasie zajmuję się przygotowaniem farszu. Myje i na tarce ścieram pieczarki , drobno kroje cebulkę i pietruszkę. Na patelni wlewam łyżkę oliwy dokładam mięso z przyprawami smażę aż do zrumienienia , przekładam do miski aby ostygło. Cebulkę i pieczarki smażę na maśle.
Mięso i cebulkę rozdrabniam malakserem , dodaje pieczarki i pietruszkę oraz świeżo zmielony pieprz
żółty ser kroje na cienkie paski o długości 3-4 cm
Odrywam kawałek ciasta i przekładam na stolnice wcześniej wysypana mąką , wyrabiam je przez chwile i rozwałkowuję na duży cienki placek.
Teraz decydujemy czy chcemy roladę ,"ślimaczki" czy male paszteciki.
Rolada: cały płat ciasta smarujemy farszem zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Na końcu rozkładam po długości ser i zawijam nasza roladę , smaruje oliwa z przyprawami i polewam sosem .Piekę 25-30 min w 180 C
"ślimaczki" Wykonuje to samo co pkt wyżej jednak jeszcze nie upieczona roladę kroje na ok 4 cm paski , kładę jedna strona farszu do dołu i smaruje oliwa piekę 20-25 minut w 180 C
Paszteciki : Wcześniej rozwałkowany cienki płat ciasta kroje na prostokąty o długości 5x8 cm smaruje je farszem , zawijam a brzegi ciasta wkładam pod spod ,smaruje oliwa i piekę 20-25 minut w 180 C.
Paszteciki najlepiej smakują kiedy popijamy je czerwonym barszczem Dodatkowo wierzch możemy posypać sezamem. Smacznego:)
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2014/11/pieczone-paszteciki-z-miesempieczarkami.html