ßßß Cookit - przepis na Tort cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

Tort cannelloni z mięsem mielonym i groszkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
750g mięsa mielonego
2 duże cebule
200g koncentratu pomidorowego
2 świeże pomidory
3 ząbki czosnku
puszka konserwowego groszku
200g pieczarek
300 g żółtego sera
czubrica
czarnuszka
łyżka papryki słodkiej i ostrej
szczypta arabiaty
sól i pieprz
pomidory suszone z żurawiną
Na beszamel:
mleko
masło
mąka
kwiat gałki muszkatołowej
sól ,pieprz
Przygotowanie:
Mięso podsmażamy razem z drobno posiekanymi cebulami , przyprawiamy na ostro. Dodajemy koncentrat i sparzone pomidory . Dodajemy posiekany czosnek , pieczarki oraz odcedzony groszek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ,tyle aby nie stracił kształtu(ok 2minuty) W między czasie smarujemy tortownicę masłem , cannelloni przekrawamy na pół i umieszczamy w tortownicy pionowo. Dokładnie zalewamy sosem aby dostał się do każdego makaronu. Posypujemy tartym żółtym serem. Beszamel- 2 łyżki masłą rozpuszczamy w rondelu , dodajemy 2 łyżki mąki i po 20sec mieszania dolewamy po odrobinie mleka intensywnie mieszając. Przyprawiamy kwiatem muszkatołowym lub zwykłą gałką solą i pieprzem do smaku. Całośc zalewamy sosem i pieczemy w 170C 30minut Smaczego:)
Źródło:http://itaekspresowo.blogspot.com/2013/11/tort-cannelloni-z-miesem-mielonym-i.html