Wykonanie
Pieczarki,
dynia,
cukinia,
młode ziemniaczki i
szynka duszone z
czosnkiem w
śmietance i zapieczone pod
cheddaremPodstawową zaletą tego dania jest jego prostota. Proste połączenie składników i smaków, proste do przygotowania, a rezultat doskonały. Warzywa i
szynkę pokroiłam i wrzuciłam na patelnię, dodałam
śmietankę i
czosnek,
potem wystarczyło zapiec pod
serem i gotowe. Danie świetnie się odgrzewa, na następny dzień. Moim zdaniem jest doskonałe na zapracowane dni. Gorąco polecam!

Dla 4 osób przygotuj:2
młode cukinie1/2 kg
młodych pieczarek1/2 dyni piżmowej (możesz zastąpić
marchewką)2 ząbki
czosnku10
młodych ziemniaczków2
szalotki5 dużych łyżek
oliwy z oliwek10 plasterków
szynki1 szklankę słodkiej
śmietanki 18%2 garści
startego sera cheddarOczyszczone
pieczarki wrzuć na rozgrzaną głęboką patelnię z
oliwą z oliwek, dopraw
solą i
pieprzem.
Ziemniaki zagotuj w osolonej wodzie, gotuj ok 5 minut,
potem wyjmij je i potnij na ćwiartki, następnie dodaj do
pieczarek. Gdy
pieczarki będą się smażyły , a
ziemniaki gotowały, pokrój
cukinię w plasterki i dodaj do
pieczarek.
Dynie obierz i pokrój w grube słupki, a
potem również dodaj do
pieczarek. Całość wymieszaj, dodaj pokrojoną w kostkę
szynkę, dopraw
solą i pierzem oraz drobno posiekanym
czosnkiem i smaż przez ok 5 minut. Na koniec dodaj
śmietankę i znów wymieszaj.


Następnie przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego posyp
cheddarem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji góra-dół, na 15-20 minut. Zapiekankę możesz podać od razu lub odgrzać następnego dnia. Smacznego!