Wykonanie
Kotlety jagnięce z sosem
szafranowym, młodymi ziemniaczkami i
sałatką z
rukoli, zielonego jabłuszka i
orzechów włoskichJeśli miałabym polecić idealne danie na specjalną okazję na mojej liście z pewnością znalazłyby się kotleciki jagnięce w sosie
szafranowym. Ta doskonała kompozycja smaków, aromatów i tekstur urzeka mnie za każdym razem. Delikatna, rozpływająca się w ustach
jagnięcina, kremowy aromatyczny sos
szafranowy z dodatkiem
białego wina i czerwonego pierzu, świeża, chrupiąca, orzeźwiająca
sałata z
rukoli, zielonego
jabłka i
orzechów włoskich oraz
młode ziemniaczki. Doskonałość!

Dla 2 osób przygotuj: na kotlety:4 kotlety jagnięce1 ząbek
czosnku1 dużą łyżkę
czerwonego pieprzu1 garść świeżych listków
szałwii4 duże łyżki
oliwy z oliwek10
młodych ziemniaczków na
sałatkę:2 garści
rukoli1/2 zielonego
jabłka10
orzechów włoskich1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 małą łyżkę
soku z cytryny1 małą łyżkę
miodu lipowegoświeżo mielony
kolorowy pieprz na sos
szafranowy:1 małą łyżkę
szafranu1 dużą łyżkę
masła1
szalotkę2 kieliszki (do
wódki)
białego wina1/3 szklanki
śmietanki kremówki (ok 30%)1 dużą łyżkę
czerwonego pieprzu1/3 małej łyżki
soli1/2 małej łyżki
brązowego cukru2 duże łyżki świeżo startego
parmezanuDzień wcześniej kotleciki wymasuj różowym
pieprzem, pokrojonym na plasterki
czosnkiem, listkami
szałwii i
oliwą z oliwek. przykryj i wstaw do lodówki. (Jeśli nie masz tyle czasu wystarczy godzina marynowania w przyprawach).

Pół godziny przed grillowaniem wyciągnij
jagnięcinę z lodówki. Przygotuj sos
szafranowy.
Szalotkę potnij na drobną kosteczkę.
szafran namocz w 1 kieliszku
białego wina. Nastaw ziemniaczki w osolonej wodzie, żeby się ugotowały.

W rondelku rozpuść
masło i dodaj
szalotkę. Gdy ta się zeszkli dodaj
białe wino z
szafranem. Przepłucz pozostałym
winem kieliszek, tak aby nie została w nim ani jedna niteczka
szafranu. Następnie dodaj
śmietankę kremówkę,
czerwony pieprz,
parmezan sól i
cukier, doprowadź do wrzenia mieszając i trzymaj na średnim ogniu aż zgęstnie. Na koniec spróbuj czy nie trzeba dodać
soli lub
cukru. Jeśli przesadzisz z jakąś
przyprawą dodaj
śmietanki.


Czas ugrillować kotlety jagnięce. Rozgrzej patelnię, gdy będzie gorąca połóż na niej kotleciki. Grilluj z każdej strony przez 1 minutę po dwa
razy. Po pierwszym razie powinny wyglądać jak poniżej, po drugim, tak jak na talerzu.

Gotowe kotleciki odłóż na chwilę na talerz, aby odpoczęły. W tym czasie przygotuj
sałatkę.
Jabłko potnij w słupki,
orzechy rozdrobnij.
Rukolę umyj i osusz. Przygotuj dressing mieszając w szklance
oliwę,
sok z cytryny,
miód i szczyptę
kolorowego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki z dressingiem. Wyłóż ziemniaczki,
sałatkę i kotleciki na talerze, dodaj sos
szafranowy. Smacznego!