Wykonanie
Cannelloni ze
szpinakiem,
pieczarkami i
boczkiem zapiekane w
sosie beszamelowymTo wspaniałe danie wymaga nieco więcej czasu, niż większość moich przepisów, ale uwierzcie mi, że warto. Świeży
makaron wypełniony aromatycznym nadzieniem ze
szpinaku,
czosnku,
pieczarek i
boczku w kremowym beszamelu pięknie komponuję się w doskonały smak, w którym się zakochasz. Gorąco polecam!

Na 3 duże porcje przygotuj:6 płatów świeżego
makaronu do lasagne2 duże garści świeżego młodego
szpinaku3 ząbki
czosnku1 dużą garść
wędzonego boczku pokrojonego w kostkę3/4 szklanki
śmietany kremówki1 garść
startego sera gruyère10
pieczarek1
por4 duże łyżki
oliwy z oliwek
na beszamel przygotuj:2 szklanki
mleka2 duże łyżki
mąki1/3 kostki
masła1 szczypta
gałki muszkatołowej2 garści
startego serasól,
pieprzPrzekrój
pora na pół, dokładnie umyj, następnie pokrój w poprzek włókien na niezbyt cienkie paski (ok. 0,5 cm). Następnie pokrój
pieczarki na plasterki, a
czosnek na drobniutką kosteczkę. Rozgrzej dużą głęboką patelnię i wlej na nią 4 duże łyżki
oliwy z oliwek. Wrzuć na patelnię
pora,
czosnek,
boczek i wszystko wymieszaj. Po 2 minutach dodaj
pieczarki i wymieszaj. Po kolejnych dwóch minutach dodaj
szpinak i wymieszaj. Po chwili
szpinak zmięknie i opadnie, dodaj wtedy
śmietankę i
starty ser.



Przygotuj beszamel.
Masło rozpuść w garnuszku dodaj
mąkę, dokładnie wymieszaj trzepaczką i powoli dodawaj
mleko. Następnie dodaj
starty ser,
sól,
pieprz i
gałkę muszkatołową. Mieszaj nadal podgrzewając. Beszamel powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany.



Przygotuj płaty
makaronu na deseczce, farsz ze
szpinakiem i naczynie żaroroodporne do zapieczenia
cannelloni. Do naczynia żaroodpornego nałóż 3 duże łyżki beszamelu i równo rozprowadź po całym dnie. Na każdy płat
makaronu nakładaj dużą łyżkę nadzienia i
zwiń w rolkę. Następnie układaj ruloniki w naczyniu żaroodpornym.


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w opcji góra-dół. Gdy wszystkie ruloniki będą gotowe, zalej je beszamelem i wstaw do piekarnika na 20 minut, po tym czasie przestaw na opcję z termoobiegiem i piecz jeszcze przez 10 minut.

Cannelloni już gotowe. Możesz podać je od razu, podgrzać na następny dzień, lub zamrozić. Będzie świetnie smakowało samo, jeśli chcesz,możesz urozmaicić je dodając obok świeżą
rukolę skropioną
cytryną i
oliwą z oliwek. Smacznego!