Wykonanie
Myśląc o tym daniu uśmiech sam zakrada mi się na usta. Ragoût (czyt. ragu), od ragoûter znaczy wzmocnić smak. I to właściwie definicja smaku mojej potrawy. Wszystkie smaki w tym daniu są podkręcone maksymalnie,więc każdy kęs to prawdziwa przyjemność! A wzmacniają się tu na wzajem karczek wieprzowy, pieczona
papryka,
pomidory,
czosnek i
cebula. Karczek wieprzowy duszony w
sosie pomidorowym z pieczoną
papryką i
czosnkiem z odrobiną
chilli i świeżo mielonym
pieprzem jest absolutnie wyśmienity. Wymaga nieco zachodu, ale uwierzcie mi, warto.
Mięso rozpływa się w ustach wraz z pełnym smaków i aromatów sosem. Ragoût jest po prostu znakomite.

Na 3 litry Ragoût przygotuj:1,5 kg
karkówki wieprzowej3
czerwone papryki2
zielone papryki2
papryki ramiro (mogą być zwykłe czerwone)2 puszki krojonych
pomidorów (ja użyłam włoskich)7 dużych ząbków
czosnku3
cebule1 szklankę
białego wina2 małe łyżki
cukru1 szklankę
przecieru pomidorowego3 duże łyżki
koncentratu pomidorowego1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 szczyptę suszonych
płatków chilli2 szczypty
pieprzu cayenne (czyli sproszkowane
chilli)1 małą łyżkę świeżo mielonego
pieprzu2 duże łyżki
soliser fetaświeże
pieczywoZacznij od upieczenia 2
czerwonych papryk, 2
papryk ramiro, 2
zielonych papryk, 3 ząbków
czosnku i 1
cebuli.
Papryki umyj i włóż w całości do naczynia żaroodpornego, dodaj obraną i przekrojoną na pół
cebulę oraz 3 ząbki
czosnku w łupinkach. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni w opcji góra-dół na godzinę. Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i przykryj całe folią aluminiową - później będzie dużo łatwiej obrać
paprykę ze skórki.

Karczek potnij w kostkę o
boku 2 cm. 2
cebule potnij w piórka, czyli na pół i w paski. 3 ząbki
czosnku pokrój w drobniutką kosteczkę. Rozgrzej duży garnek, wlej
oliwę i dodaj
czosnek i
cebulę, dokładnie wymieszaj. Po chwili dodaj
mięso, mieszaj, aby się lekko zrumieniło. Następnie dodaj szklankę
białego wina i wymieszaj.Upieczoną
paprykę obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w grubą kostkę. Upieczoną
cebulę pokrój w kosteczkę. Upieczony
czosnek wyduś z łupinek. Dodaj wszystko do
mięsa i wymieszaj.Następnie do garnka dodaj 2 puszki krojonych
pomidorów i szklankę
przecieru pomidorowego oraz
koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj
sól,
pieprz,
chilli,
pieprz cayenne,
cukier i drobno pokrojony 1 ząbek
czosnku. 1
surową czerwoną paprykę pokrój w drobniutką kosteczkę i dodaj do garnka. Całość wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez godzinę. Na koniec spróbuj czy nie trzeba dodać
soli lub
pieprzu. Ragoût z każdym podgrzaniem jest coraz lepsze, a smaki coraz bardziej się przenikają. Najlepiej podać je ze świeżym
pieczywem i pokruszonym
serem feta. Smacznego!