Wykonanie
Antrykot teriyake na sałacie z licziZakupiłam piękny kawałek
antrykotu, i co dalej?
Sałata! Uwielbiam grillowane
mięso na świeżych liściach
sałaty z dodatkiem
owoców i orzeźwiającym dresingiem. Poszukując
owoców do
sałaty znalazłam puszkę
owoców liczi w
syropie i od dziś uważam, że z
antrykotem tworzą rewelacyjne połączenie. Coś znakomitego!
Dla 2 osób przygotuj:1 steak z
antrykotu o grubości ok. 4 cm1 łyżka
oliwy z oliwek4 duże łyżki sosu teriyake3 duże garści mieszanki
sałat takiej jaką lubisz10
owoców liczi w
syropie (z puszki)2 duże łyżki
orzechów pinii (mogą być włoskie)10
płatków parmezanu na dressing przygotuj:1/4 szklanki
syropu z
owoców liczi1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 duża łyżka
octu (może być z
winogron,
jabłkowy,
ryżowy lub inny jasny
ocet jaki lubisz)1 duża łyżka
mioduszczypta
soliszczypta
pieprzuAntrykot włóż do miski, dodaj
oliwę i wymasuj
mięso, następnie dodaj sos teriyake, wymasuj
mięso i odstaw do lodówki na min. godzinę. Masz wolną godzinę ;).10 minut przed grillowaniem wyjmij
mięso z lodówki. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki obiadu.
Sałatę umyj, osusz, ułóż na talerzach.
Owoce liczi odsącz i podziel na mniejsze kawałki, posyp nimi
sałatę.Przygotuj
płatki parmezanu, świetnie zrobisz je obieraczką do warzyw, jeśli nie masz utrzyj
ser na tarce (tyle ile lubisz).
Orzechy piniowe upraż na patelni na złoto.Nastaw piekarnik w opcji góra-dół na 220 stopni. Patelnie, najlepiej grillową rozgrzej tak bardzo, żeby zaczął unosić się nad nią mały
dymek, połóż
antrykot na patelni. Grilluj 4 minuty z każdej strony, następnie włóż patelnie z
mięsem do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach przełóż na drugą stronę i piecz następne 5 minut.
Antrykot połóż na desce i daj mu odpocząć przez ok 5 minut. W tym czasie zrób dressing, do soku liczi powoli wlej
oliwię mieszając energicznie trzepaczką, dodaj
miód,
ocet,
pieprz i
sól, wszystko wymieszaj. Pokrój
antrykot w plasterki ułóż na sałacie i polej dressingiem. Posyp
parmezanem,
orzechami piniowymi i już gotowe, smacznego!