Wykonanie
Stek z
antrykotu wołowego w towarzystwie
sałat z
winogronami,
parmezanem i
orzechami pinii w lekkim dressinguZnam takich, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez
mięsa, a w zasadzie chcieliby na niego zjeść głównie
mięso. Jednak dobrze jest zbilansować danie odrobiną warzyw. Oto propozycja, która powinna zadowolić każdego mięsożerce. Duży soczysty
stek z
antrykotu w marynacie z
miodu i
octu balsamicznego, mieszanka
sałaty rzymskiej i
rukoli ze słodkimi
winogronami,
orzechami pinii i orzeźwiającym lekkim dressingiem doskonale wygląda na talerzu i jeszcze lepiej smakuje.
Na 1 porcję przygotuj:1 duży
stek z
antrykotu wołowego1 garść podartej na małe kawałki
sałaty rzymskiej1 garść
rukoli6 piórek
parmezanu1/2 garści
orzechów pinii6
winogron bezpestkowych3 duże łyżki
oliwy z oliwek2 małe łyżeczki białego
octu (może być z
winogron,
jabłkowy,
ryżowy)1 małą łyżkę gęstego
miodu1 szczypta świeżo mielonego
pieprzu na marynatę do
mięsa przygotuj:1 dużą łyżkę
miodu1 dużą łyżkę
octu balsamicznego3 duże łyżki
oliwy z oliwek1 dużą szczyptę świeżo mielonego
pieprzuAntrykot włóż do miski dodaj wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymasuj nimi
mięso, odstaw na bok.
Sałatę rzymską i
rukolę dokładnie umyj i osusz.
Orzechy pinii lekko zrumień na patelni. Przygotuj piórka
parmezanu, najłatwiej jest to zrobić obieraczką do warzyw.
Winogrona poprzecinaj na pół.Przygotuj dressing. Do miski wlej
oliwę z oliwek, dodaj
miód i
ocet oraz świeżo mielony
pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową do bardzo wysokiej temperatury. Wrzuć
antrykot na patelnię, grilluj po 3 minuty z każdej strony, powtórz jeszcze 2
razy.
Stek powinien być średnio wysmażony, jeśli chcesz bardziej wysmażony grilluj jeszcze raz po 3 minuty z każdej strony. Odłóż
steka na talerz na 3 minuty. Przed podaniem obróć go na drugą stronę, połóż obok wymieszane
sałatę rzymską i
rukolę,
winogrona,
orzechy pinii i
parmezan, całość polej dressingiem. Smacznego!