masa makowa:1 puszka masy makowej (850g)2 łyżki cukru pudru5 jajek250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mąki3 duże jabłkamasa serowa:1 kg zmielonego białego sera6 łyżek cukru pudrupuszka brzoskwiń2 galaretki /u mnie agrestowa/kiść białych winogronMasa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki (24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach.Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę.Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia