ßßß Cookit - przepis na Duopak czyli seromakowiec z owocami

Duopak czyli seromakowiec z owocami

nazwa

Wykonanie

masa makowa:
1 puszka masy makowej (850g)
2 łyżki cukru pudru
5 jajek
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
3 duże jabłka
masa serowa:
1 kg zmielonego białego sera
6 łyżek cukru pudru
puszka brzoskwiń
2 galaretki /u mnie agrestowa/
kiść białych winogron
Masa makowa: rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i utrzeć masę na puch. Dodać masę makową, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać je wraz z pianą z białek do masy i całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej blaszki (24x36cm) i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Masa serowa: galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać tężejącą galaretkę.
Na wystudzone ciasto makowe wyłożyć 1/3 tężejącej masy serowej, na niej ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie i zalać pozostałym serem. Na wierzch wyłożyć przekrojone na pół winogrona. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2015/04/duopak-czyli-seromakowiec-z-owcami.html