Wykonanie
Blog ostatnio przeze mnie zaniedbany, ale postaram się to zmienić ;-)Po długiej przerwie wracam z tartą
jabłkową :-)Chociaż przyznam się, że trzymałam ją za krótko w piekarniku i nie wyszła taka, jaką sobie życzyłam. Do przepisu dodałam już odpowiednio więcej minut, żeby wyszła taka jaka powinna być, czyli pięknie rumiana :-)


Składniki na ciasto:250 g
mąki150 g
masła1
jajko100 g
cukru2 szczypty
solicukier waniliowySkładniki na wnętrze tarty :4 duże
jabłka (Renata)120 g
cukru250 ml
mleka30 g Maizeny3
żółtka2 łyżeczki
cynamonuSkładniki na
migdałowy wierzch:100 g
płatków migdałowych30 g
masła3 łyżki
cukruDodatkowo:2 łyżki
konfitury morelowejMąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć do wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie w plasterki.
Cukier utrzeć z
żółtkami, dodać maizenę i
cynamon a następnie
mleko. Dokładnie zmiksować.
Jabłka ułożyć na cieście i zalać masą
cynamonową.Piec ok. ok. 50 min w 180 stopni (aż
tarta się zarumieni)Zostawić do ostudzenia.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać
cukier i
migdały. Chwilę podgrzewać, cały czas mieszając.Wyłożyć na ostudzoną tartę.
Konfiturę podgrzać w łyżce
wody.Pędzelkiem posmarować wierzch tarty.Smacznego!

