Wykonanie
Jest to torcik wyjątkowo na kruchym cieście, zamiast na
biszkopcie, ale to już można zrobić wg. własnego uznania :) Na
biszkopcie może być nawet lepiej :) Miałam akurat koszyczek
czereśni i i
białka, które zostały mi z wcześniejszego pieczenia sernika. Trzeba było więc wszystko jakoś wykorzystać :)Całość trochę czasochłonna, ze względu na kilka elementów, ale nie pracochłonna, także można się szarpnąć :)
Bezy można urozmaicić dodając barwnika :) Można również użyć innych
owoców -
truskawek,
malin,
jagód,
borówek... do wyboru do koloru :)


(Składniki na małą formę w kształcie
serca. Na dużą, okrągłą tortownicę wystarczy użyć podwójnej liczby składników :))Składniki na kruche ciasto:1 szklanka
mąki100 g
masła1/2 szklanki
cukru1
żółtko1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na mus
czereśniowy:350 g
śmietanki 30 %2
galaretki czerwone200-300 g
czereśni bez pestekSkładniki na
bezy:2
białka130 g
cukru1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliGalaretki rozpuścić w 2 szklankach
wody. Odstawić do ostudzenia.Skłaniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie wyjąć i rozwałkować w formie wyłożonej papierem (u m nie forma w kształcie serduszka, może jednak być też mała tortownica).Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się zarumieni.
Białka ubić na sztywno z
solą. Dodać
sok z cytryny i
cukier. Dokładnie zmiksować.Rękawem cukierniczym lub strzykawką tworzyć małe
bezy na blaszce wyłożonej papierem.Piec w 150 stopniach ok. 20-30 minut ( w zalezności od piekarnika, trzeba sprawdzać )
Wiśnie zmikoswać blenderem.Gdy
galaretka zacznie tężeć, zacząć ubijać
śmietankę. Dodać tężejącą
galaretkę i zmiksowane
wiśnie. Dokładnie zmiksowować. Mus wylać na wystudzony spód. Wstawić do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.Na następny dzień udekorować
owocami i
bezami.Smacznego!


Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Formhttp://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php