ßßß Cookit - przepis na Serowe rollsy, czyli zawijana drożdżówka z serem

Serowe rollsy, czyli zawijana drożdżówka z serem

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam mały eksperyment. Były już tradycyjne rollsy cynamonowe, kto nie pamięta może znaleźć przepis tutaj . Czas na serowe :) Ciasto robi się tak samo, a nadzienie to już nie problem ;) Są świetne ;)
Ciasto:
4 1/2-5 szklanek mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki drożdży instant
1/3 szklanki stopionego masła
2 jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
1/2 kg sera półtłustego albo tłustego
1 żółtko
2-4 łyżki cukru (w zależności jak kto lubi)
1 cukier wanilinowy
olejek waniliowy, pomarańczowy i cytrynowy (po kilka kropel)
Mleko podgrzać. Cukier wsypać do miski. Zalać mlekiem. Dodać drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać masło, jajka i sól. Wymieszać. Dodać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt.
Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami i rozsmarować na cieście.
Zwałkować obie części w rulon i pociąć na równe kawałki (ok. 12)
Ułożyć w odstępach na blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (lukier z 5 czubatych łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej wody).
Smacznego!!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/11/serowe-rollsy-czyli-zawijana-drozdzowka.html