Wykonanie
Zrobiłam mały eksperyment. Były już tradycyjne rollsy
cynamonowe, kto nie pamięta może znaleźć przepis tutaj . Czas na
serowe :) Ciasto robi się tak samo, a nadzienie to już nie problem ;) Są świetne ;)


Ciasto:4 1/2-5 szklanek
mąki1 szklanka
mleka1/2 szklanki
cukru3 łyżeczki
drożdży instant1/3 szklanki stopionego
masła2
jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka
soliNadzienie:1/2 kg
sera półtłustego albo tłustego1
żółtko2-4 łyżki
cukru (w zależności jak kto lubi)1
cukier wanilinowyolejek waniliowy,
pomarańczowy i
cytrynowy (po kilka kropel)
Mleko podgrzać.
Cukier wsypać do miski. Zalać
mlekiem. Dodać
drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać
masło,
jajka i
sól. Wymieszać. Dodać stopniowo
mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt.
Ser zmiksować ze wszystkimi składnikami i rozsmarować na cieście.Zwałkować obie części w rulon i pociąć na równe kawałki (ok. 12)Ułożyć w odstępach na blachę i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.Od razu po wyjęciu z piekarnika pędzelkiem polukrować (
lukier z 5 czubatych łyżek
cukru pudru i 2-3 łyżek gorącej
wody).Smacznego!!