ßßß
Jedyne czego potrzebujecie z rzeczy, których nie ma się na ogół w domu to tzw. pierścień cukierniczy... koszt to około 11zł. Ja użyłam pierścienia o średnicy 7 , 5 cm i wysokości ok. 6 cm.Można go używać nie tylko do deserów, ale także do serwowania sałatek i innych przystawek. Jest to niesamowicie przydatna rzecz, a wygląda tak:
Przepis na 8 porcji(jeśli chce się zrobić mniej, można po prostu podzielić proporcjonalnie ilość składników, przykładowo chcąc uzyskać jedną porcję wystarczy podzielić ilość danego składnika przez 8 - uzyskamy w ten sposób ilość potrzebnego składnika na jedną porcję)Składniki na środek malinowy:100 g dżemu malinowego/konfitury50 g wody3 g żelatynyŻelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Dżem malinowy podgrzać z wodą. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać dokładnie, by wszystko się dokładnie połączyło.Rozlać do 8 okrągłych foremek do lodu (Ja wlałam po prostu do woreczków na lód ;-)) Włożyć na godzinę do zamrażalnika.Składniki na Dacquoise migdałowe:75 g białek70 g cukru70 g zmielonych migdałówRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. 1 łyżkę białek dodać do migdałów i wymieszać. Następnie dodać resztę białek i dokładnie wymieszać.Rozprowadzić pianę na blasze na grubość 1 cm. Piec 15 minut.Po upieczeniu wystudzić. Następnie rantem o średnicy 7 , 5 cm wykroić 8 kółek.Kółka układać na spodzie rantów, wierzch wysmarować odrobiną konfitury malinowej.Delikatnie wyjąć zamrożone kulki żelu malinowego i umieścić je na środku dacquoise.Włożyć do zamrażalnika.Składniki na mus czekoladowy:100 g śmietanki 30%250 g gorzkiej czekolady (65 % kakao)120g białek40 g żóltek40 g cukru5 g żelatynyŻelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Na małym ogniu zagrzać śmietankę. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać startą czekoladę. Przykryć i zostawić na 10 minut by czekolada się rozpuściła. Dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i dalej mieszać. Ubić białka, dodając stopniowo cukier.Dodać jedną łyżkę białek do czekoladowej masy i wymieszać. Następnie dodać resztę i dokładnie, lecz delikatnie wymieszać, tak by nie uszkodzić struktury białek.Wypełnić ranty zostawiając około 1 cm do brzegu.Włożyć do zamrażalnika.Składniki na waniliową Panna Cottę z białą czekoladą:90 g białej czekolady150 g śmietanki 30%100 g mleka2 g żelatynylaska waniliiRozpuścić żelatynę w zimnej wodzie. Rozkroić laskę wanilii wzdłuż i zostawić połowę. Do rondelka wlać śmietankę, mleko i wrzucić połówkę wanilii. Podgrzewać na małym ogniu. Chwile przed zagotowaniem zdjąć rondel z ognia i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię i wyskrobać ziarenka i wrzucić do rondelka. Znowu podgrzać na małym ogniu. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i dodać startą czekoladę. Odstawić żeby się rozpuściła. Dokładnie zmiksować.Przed wylaniem jej na wcześniejszy czekoladowy mus do rantów, pozostawić do ostygnięcia.Całość włożyć do zamrażalnika na minimum 4 godziny.Po tym czasie zdjąć ranty z deserów i włożyć je znowu do zamrażalnika, zostawiając je tam do następnego dnia.Po wyciągnięciu z zamrażalnika odczekać 30 minut przed podaniem. Udekorować malinami.Smacznego!