ßßß Cookit - przepis na Tarta serowo-jabłkowa

Tarta serowo-jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Niesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;)
Wymiary tortownicy : średnica 24 cm
Czas pieczenia : 20 min + 40 minut
Temp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
50 g cukru
150 g masła
1 żółtko
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Krem serowy :
350 g mielonego białego sera
1 jajko
1,2 szkl. cukru pudru
1 budyń śmietankowy
garść rodzynek
Dodatkowo:
4 duże jabłka
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło i siekamy.
Dodajemy żółtko , cukier puder i cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym )
Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem.
Wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem.
Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy.
Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy )
Na podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni.
Umyte jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym sokiem z cytryny .
Następnie pokrojone plasterki układamy na masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie między jednym plastrem a drugim i czynność powtarzamy )
Wstawiamy do piekarniki i pieczemy następne 40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2015/05/tarta-serowo-jabkowa.html