Wykonanie
Niesamowicie kruche ciasto z
jabłkami i masą
serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;)Wymiary tortownicy : średnica 24 cmCzas pieczenia : 20 min + 40 minutTemp. pieczenia : 180 C

Składniki:Ciasto:250 g
mąki50 g
cukru150 g
masła1
żółtko1 łyżeczka
cukru wanilinowegoKrem
serowy :350 g mielonego
białego sera1
jajko1,2 szkl.
cukru pudru1
budyń śmietankowygarść
rodzynekDodatkowo:4 duże
jabłkasok z 1/2
cytrynySposób przygotowania :
Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie
masło i siekamy.Dodajemy
żółtko ,
cukier puder i
cukier wanilinowy i wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym )Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym
ciastem.Wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Jajka ubijamy z
cukrem pudrem na puszysty krem.Dodajemy stopniowo
ser ,proszek budyniowy ,
rodzynki i dokładnie mieszamy.Foremkę z
ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak
zrobi się złociste wyjmujemy )Na podpieczony spód wylewamy masę
serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni.Umyte
jabłka , przekrajamy na pół , pozbywamy się gniazd nasiennych , kroimy w półplasterki i polewamy je wyciśniętym
sokiem z cytryny .Następnie pokrojone plasterki układamy na
masie serowej w postaci kwiatuszka ( jeden plasterek obok drugiego, drugi rząd układać w przerwie
między jednym plastrem a drugim i czynność powtarzamy )Wstawiamy do piekarniki i pieczemy następne 40 minut.Smacznego :)