ßßß
Czy Wam też te ciasteczka przypominają kopertę z pysznym-jabłkowym listem w środku? Delikatne ciasto z białym serem, które otula pyszne i zdrowe jabłka. Sprytne połączenie najlepszych smaków tradycyjnego sernika i szarlotki - przysmak w sam raz dla najmłodszych, chociaż te ciasteczka smakują także starszym łasuchom.Składniki na ok. 50 sztuk:250 g gładkiego sera białego250 g mąki tortowej200 g masła25 g cukru4 jabłkacytrynacukier puderSer biały, mąkę, masło i cukier łączymy ze sobą i wyrabiamy jednolita masę.Ciasto wstawiamy na 15 minut do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, a następnie w plasterki (a więc pół-plasterki), skrapiamy cytryną żeby nie ściemniały. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm (nie mniej) - blat można posypać mąką- i wykrawamy z niego kółka za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy kawałek jabłka i składamy ciastko na pół. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 20-25 minut (wkładamy do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Po wystygnięciu ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.Przepis zaczerpnięty z slodkiefantazje.pl