Wykonanie
Pyszny sernik na
czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć
sera białego . Masę
serową zrobiłam z
sera z wiaderka . Ilość
żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście . :) Dzięki współpracy z firmą Symbio . Jeśli chcecie zobaczyć jakie inne produkty możecie kupić to zapraszam do odwiedzenia strony http://www.symbio.pl/ . :)Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 20 - 30 minut

Składniki:Masa
serowo - śmietanowa800 g
sera białego mielonego ( może być
ser z wiaderka )500 ml
śmietanki kremówki 30 %250 g
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny ( dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek )
cukier wanilinowy ( 16 g )1
gorzka czekolady1/2 szkl.
wodyBiszkopt :6 jaj1 szkl.
cukru2 budynie
czekoladowe1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao ( uzyłam z firmy Symbio )3 łyżki
mąki pszennejPolewa czekoladowa :125 ml
śmietanki 30 %100 g
czekolady mlecznej
Sposób przygotowania :
Biszkopt :Całe
jajka ubijamy z
cukrem na puszysty krem.W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki
mąki pszennej ,
kakao i
proszek do pieczenia.Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy .Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut .Masa
serowo - śmietankowa :Ubijamy zimną
śmietankę .
Ser mieszamy z
cukrem i
cukrem waniliowym .Do
sera dodajemy ubita
śmietankę , dodajemy startą na tarce
czekoladę . Mieszamy.
Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy
żelatyny )Łączymy rozpuszczoną
żelatynę z masą
serową .
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę .Mieszamy do zgęstnienia .Serniczek Stracciatella:
Biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwa placki.Na 1 część wystudzoną wylewamy masę
serowo -
śmietankową i przykrywamy drugim plackiem.Polewamy polewą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .Smacznego
