ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno " Stracciatella "

Sernik na zimno " Stracciatella "

nazwa

Wykonanie

Pyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się nie zsiądzie , ale byłam w wielkim błędzie :) uffff na szczęście . :) Dzięki współpracy z firmą Symbio . Jeśli chcecie zobaczyć jakie inne produkty możecie kupić to zapraszam do odwiedzenia strony http://www.symbio.pl/ . :)
Wymiary blaszki : 29 cm x 24 cm
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 20 - 30 minut
Składniki:
Masa serowo - śmietanowa
800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka )
500 ml śmietanki kremówki 30 %
250 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny ( dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek )
cukier wanilinowy ( 16 g )
1 gorzka czekolady
1/2 szkl. wody
Biszkopt :
6 jaj
1 szkl. cukru
2 budynie czekoladowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio )
3 łyżki mąki pszennej
Polewa czekoladowa :
125 ml śmietanki 30 %
100 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania :
Biszkopt :
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem.
W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia.
Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok.20- 30 minut .
Masa serowo - śmietankowa :
Ubijamy zimną śmietankę .
Ser mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym .
Do sera dodajemy ubita śmietankę , dodajemy startą na tarce czekoladę . Mieszamy.
Żelatynę mieszamy w zimnej wodzie , po czym podgrzewamy i mieszamy aby dobrze się rozpuściła ( nie gotujmy żelatyny )
Łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą serową .
Polewa czekoladowa:
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę .
Mieszamy do zgęstnienia .
Serniczek Stracciatella:
Biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwa placki.
Na 1 część wystudzoną wylewamy masę serowo - śmietankową i przykrywamy drugim plackiem.
Polewamy polewą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc .
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/10/sernik-na-zimno-stracciatella.html