Wykonanie
Znana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie
jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem
kefiru odświeża jej smak i
biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej
kawki ;).Temp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia ok. 10 minutwymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowaźródło : "Gotuj krok po kroku "

Składniki :4
jajka1 szklanka
cukru pudru50 g
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
kefiru250 g
masła roślinnego
Sposób przygotowania:Ciasto:Oddzielamy
żółtka od
białek..
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem.Stopniowo do masy
żółtkowej dosypujemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia i z
kakao.Na sam koniec łączymy pianę z
ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą.Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ).Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ).Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.

Krem:
Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z
cukrem pudrem ( 5 łyżek ).Następnie stopniowo dolewamy
kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki , aby przy wykonywaniu kremu był w temp. pokojowej.Do takiego kremu można dodać jakiś swój ulubiony zapach , ja użyłam
waniliowy do wzbogacenia smaku.Do kremu dodałam również 1 opakowanie
śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję.Rolada wuzetkowa:Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem.Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu.Przed podaniem opruszyć
cukrem pudrem.Smacznego