ßßß Cookit - przepis na Rolada wuzetkowa

Rolada wuzetkowa

nazwa

Wykonanie

Znana i lubiana wuzetka tym razem pod postacią rolady. Wuzetkę uwielbiam a w takiej wersji jeszcze nie jadłam i jestem pod wielkiej jej wrażeniem. Krem z dodatkiem kefiru odświeża jej smak i biszkopt czekoladowy , to jest coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;).
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia ok. 10 minut
wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa
źródło : "Gotuj krok po kroku "
Składniki :
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
50 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka kefiru
250 g masła roślinnego
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Oddzielamy żółtka od białek..
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Stopniowo do masy żółtkowej dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i z kakao.
Na sam koniec łączymy pianę z ciastem , mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wylewamy na dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ).
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ).
Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.
Krem:
Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ).
Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo wcześniej wyjąć z lodówki , aby przy wykonywaniu kremu był w temp. pokojowej.
Do takiego kremu można dodać jakiś swój ulubiony zapach , ja użyłam waniliowy do wzbogacenia smaku.
Do kremu dodałam również 1 opakowanie śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję.
Rolada wuzetkowa:
Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem.
Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu.
Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/02/rolada-wuzetkowa.html