Wykonanie
Nie wiem jak to się stało ,że moja ulubiona szarlotka nie została do tej
pory opublikowana na blogu ;) Dość długo byłam zdania , że najlepsza szarlotka to taka upieczona na cieście kruchym. Zmieniłam zdanie, kiedy po raz pierwszy upiekłam właśnie tą wersję . Jest niezwykle puszysta a jabłuszka dodają jeszcze bardziej jej delikatności. Rozpływa się w ustach i jest to przepyszny dodatek do
kawy i
herbaty o każdej
porze dnia i roku :)
Składniki:2 szkl.
mąki3
jajka3/4 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniakostka
margaryny250 ml
śmietany kremówki 30 %1,5 kg
jabłek Szarej Renety ( można użyć słoik
jabłek litrowy)
cukier puderSposób przygotowania:2
jajka i 1
żółtko (
białko zostaw) i zmiksuj z
cukrem na puszystą pianę.Wymieszaj z przesianą
mąką ,
proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną
margaryną i
śmietaną.Połowę ciasta wyłóż na blaszkę ( 29 x 24 cm ) i piecz ok. 25 minut w temp. 180 CCiasto wyjmij z piekarnika , posmaruj
białkiem wierzch ciasta i pokryj
jabłkami(
jabłka obierz , wyjmij gniazda nasienne , pokrój na ćwiartki, zalej
wodą i duś pod przykryciem do czasu aż jabłuszka zmiękną, lekko posłódź do smaku) a następnie wylej resztę ciasta.Piecz przez 30 minut ,aż ciasto nabierze pięknego złotego koloru.Smacznego :)