ßßß Cookit - przepis na Ciasto:

Ciasto:

nazwa

Wykonanie

Moją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto" Cappucino". Wszyscy Ci co lubią , kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :).
Blacha wymiary : 29 x 24 cm
Czas pieczenia: ok. 40 minut.
Składniki :
Ciasto:
6 jajek
7 łyżek oleju
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy
2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl. wody
rum
Masa cappuccino:
1/2 szkl. mleka
2 szkl. mleka w proszku
2/3 szkl. cukru
350 g masła
2,5 łyżki cappuccino orzechowego
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1 łyżka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Sposób przygotowania:
Ciasto :
Ubij białka, dodaj cukier, żółtka rozmieszane z olejem i na koniec mąkę wymieszaną z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C.
Masa cappuccino:
Zagotuj mleko z cukrem i ostudż . Utrzyj masło i połącz je z ostudzonym mlekiem, mlekiem w proszku i cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem ( rum z kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu.
Polewa:
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki.
.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/10/ciasto-cappucino.html