Wykonanie
Moją dzisiejszą propozycją na chłodne jesienne dni, jest ciasto"
Cappucino". Wszyscy Ci co lubią ,
kawę cappuccino, będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :).Blacha wymiary : 29 x 24 cmCzas pieczenia: ok. 40 minut.

Składniki :

Ciasto:6
jajek7 łyżek
oleju1 szkl.
mąki1 szkl.
cukru1
budyń śmietankowy2 łyżki ciemnego gorzkiego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Dodatkowo:2 łyżki
kawy rozpuszczalnej zaparzone w 1/2 szkl.
wodyrumMasa
cappuccino:1/2 szkl.
mleka2 szkl.
mleka w proszku2/3 szkl.
cukru350 g
masła2,5 łyżki
cappuccino orzechowegoPolewa:100 g
gorzkiej czekolady100 g
masła1 łyżka posiekanych
orzechów laskowych lub włoskich

Sposób przygotowania:Ciasto :Ubij
białka, dodaj
cukier,
żółtka rozmieszane z
olejem i na koniec
mąkę wymieszaną z
budyniem,
kakao i
proszkiem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 40 minut w temp. 180 C.Masa
cappuccino:Zagotuj
mleko z
cukrem i ostudż . Utrzyj
masło i połącz je z ostudzonym
mlekiem,
mlekiem w proszku i
cappuccino orzechowym.Wyłóż połowę masy na ciasto, nasącz spód ciasta przygotowanym ponczem (
rum z
kawą ) przykryj jego drugą częścią i rozsmaruj resztę kremu.Polewa:
Masło i
czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej, dodaj
orzechy, ostudż i powstałą polewą polej wierzch ciasta. Wstaw ciasto do lodówki..